Hlavní obsah

Málo vídaní plši se v Saském Švýcarsku nastěhovali do návštěvnického centra

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá jako veverkomyš, je plachý, v přírodě ho nezahlédnete. Před dávnými lety, kdy se mohlo na Pravčickou bránu, vítal plch návštěvníky pří výstupu na skalní plošinu.

Foto: .© Jctramasure

Jeho Výsost Plch

Článek

Od letošního května bydlí v centru Národního parku Saské Švýcarsko dva samečci a dvě samičky plcha zahradního...

Plch zahradní je již od roku 2001 symbolem návštěvnického centra Národního parku Saské Švýcarsko a průvodcem dětí při prohlídce muzea. Ona půvabná myška s velkýma očima se německy nazývá "spáč zahradní" čili "Gartenschläfer" a ve volné přírodě Saského Švýcarska ji dnes bohužel  již nezahlédnete.

V květnu letošního roku se ale celkem čtyři "spáči" (dva samci a dvě samičky) nastěhovali do speciálního výběhu, zbudovaného ve spolupráci s biologem a specialistou na život plchů Svenem Büchnerem.

Dvanáct metrů čtverečních velký plší výběh se snaží co nejvíce napodobit oblíbené přírodní podmínky těchto malých savců. Pracovníci centra zvelebili nový domov roztomilých hlodavců pečlivým výběrem rostlin, pískovcových kamenů a různých větví.  Máte možnost do výběhu nahlížet přes skleněné stěny, a rovněž prostřednictvím obrazovky s přímým přenosem záběrů z plšího doupěte. Tam byla totiž instalována infračervená kamera, aby tyto převážně v noci aktivní tvory bylo možné pozorovat i přes den, jak nerušeně spí.

Ideál mnoha lidí, spí sedm měsíců

Plchové pocházejí z chovu žitavského zooparku. Technický ředitel parku Andreas Stegemann zvířata osobně do centra přivezl a do nového výběhu opatrně vypustil.

Plchové zahradní se z hlediska systematické nomenklatury řadí do čeledi plchovitých a řádu hlodavci. Jsou tak příbuzní například s plšíkem lískovým, kterému se německy říká "lísková myš" (Haselmaus) nebo s největším v Česku žijícím hlodavcem, plchem velkým, kterému se německy říká "sedmispáč" (Siebenschläfer). Jeho zimní spánek údajně trvá sedm měsíců.

Klidová fáze plcha velkého ale trvá od začátku září do začátku května, tudíž dokonce ještě o měsíc déle. Plch zahradní je proti němu velmi čilý tvor, jelikož jeho zimní spánek trvá pouhý půlrok. Typickým znakem plchů zahradních je černá maska od velkých černých korálkovitých očí směrem dolů pod jemná ouška. Jeho nejmilejší stravou je hmyz, pavouci, šneci, květy, plody, ořechy a semínka.

Interaktivní informační centrum

V Centru národního parku v Bad Schandau navštivte výstavu o Saském Švýcarsku. Najdete tu etapy vzniku Saského Švýcarska a informace o jeho bohaté flóře a fauně, například o nočním životě zvířat. Mají tu i mravenčí zoo, vypreparovaná zvířata, audiovizuální projekce a reliéfní model místní krajiny. Texty k výstavě jsou kromě německého a anglického jazyka i v češtině. Přístup je bezbariérový.

Na rozdíl od konvenčních muzeí se tu mohou návštěvníci téměř všech exponátů dotýkat.

Střed otevřeného prostoru budovy tvoří přes deset metrů vysoká umělá skála, procházející třemi podlažími. Schody a spojovací můstky vedou k modelům, počítačem řízeným animacím a testovacím stanicím.

Reklama

Výběr článků

Načítám