Hlavní obsah

Malíř fantazie se potřetí vrátil do Dobrušky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost ukončit v lapidáriu v Dobrušce jeden výstavní rok a zároveň začít další dostal malíř, který se do těchto prostor vrací již potřetí. Radim Ranovic Novák.

Foto: Dana Ehlová

Radim Ranovic Novák s jedním ze svých obrazů.

Článek

Po celý prosinec 2014 a leden 2015 budou totiž v zajímavých prostorech ukrytých v budově Městského úřadu doslova zářit olejová plátna, jejichž autorem je právě Radim Novák, prezentující svoji tvorbu pod uměleckým jménem Ranovic.  

Autor výstavy nazvané Láska je lék světu, která se koná u příležitosti dvaceti pěti let jeho výtvarné tvorby, bydlí i tvoří v nedalekém v Českém Meziříčí a o sobě tvrdí, že s tužkou a později štětcem trávil každou volnou chvilku již od dětství.

Prostřednictvím svých obrazů předává dál osobní nejniternější pocity a otevírá prostředí neznámých tajemných světů, nabízí pohledy za hranice něčeho dosud nepoznaného. Jeho plátna jsou odklonem od dennodenního hektického způsobu života a zastavením citlivého člověka, který má na prvním místě zcela jiné hodnoty než peníze a úspěch za každou cenu.  

Své obrazy formou olejomalby na plátno v posledních letech doplňuje strukturálními reliéfními nánosy. Právě těmi ještě lépe vyjadřuje hloubku námětu a mnohem intenzivněji vtahuje pozorovatele do vyjadřovaného příběhu. Ranovic je malířem fantazie, jeho obrazy jsou plné harmonie a souznění. Toho si je vědoma i Oldřiška Kališová, jejíž knihu s titulem Řeka života Novákovy výtvory doprovázejí.  

Zajímavě vystihl Radima Nováka i akademický malíř a grafik Vladimír Rocman z Nového Města nad Metují, když prohlásil: „Ranovic nekreslí, ani neryje formule ani pouhé abstraktní vzorce. Jde mu o vyjádření svého vnitřního dění, o sdělení, které je plné života, ve kterém pulsuje krev vzbouřených smyslů či uklidňující něhy. Radim Novák je umělcem-básníkem našeho života.“    

Reklama

Výběr článků

Načítám