Hlavní obsah

Malí hasiči z Holčovic nemají na růžích ustláno

Novinky, Petra Veselá

Je veřejným tajemstvím, že dobrovolní hasiči se pomalu, ale jistě, stávají ohroženým druhem. V čase napjatých rozpočtů se totiž v obecních pokladnách loví i na dříve takovou samozřejmost každá koruna jen těžce. Výjimkou není ani malá obec Holčovice v podhůří Jeseníků.

Foto: Veronika Sztyperová

Děti z Holčovic tráví čas aktivně

Článek

Rozruch před časem vzbudilo odhodlání místních patriotů, obnovit tradici výcviku malých dobrovolných hasičů. Po šestileté pauze se na ni navazuje ovšem těžce.

„Začali jsme s náborem loni v říjnu a tak trochu jsme počítali s problémy,“ potvrzuje David Sztyper, který malé hasiče v Holčovicích vede. Společně s manželkou Veronikou se chopili tak trochu nejistého plánu obrody. Po vsi a po místní škole rozvěsili plakáty vyzívající děti k akci, respektive k sešikování se na jedno místo, před místní hasičskou zbrojnici.

„Říkali jsme si, že to bude tak padesát na padesát. Buďto v tom zůstaneme sami, nebo se přece jen najdou děti, ze kterých by časem mohli vyrůst schopní dobrovolňáci,“ usmívá se od pohledu energická Veronika Sztyperová.

Světe div se, vyšlo to! Na první schůzku dorazilo 12 dětí, které se již pár měsíců scházejí jednou týdně, vždy v pondělí odpoledne, aby trénovaly na rozličné hasičské soutěže.

„Jednoduše nás překvapily a potěšily. V čase, kdy spousta jejich vrstevníků vysedává u počítačů a internetu, se tito kluci a holky dobrovolně rozhodli, že se něčemu smysluplnějšímu přiučí, a toho si vážíme,“ říká s jistou dávkou hrdosti David Sztyper. Nejmladšímu je šest roků a tomu nejstaršímu zrovna třináct let. Společně se teď učí první pomoci, o vzniku a hašení ohně, vázat uzly a hromadu dalších užitečných věcí.

„Problémem je ale výbava. Na tu prostě nemáme, byť nám obec se starostou vychází všemožně vstříc. A tak se snažíme všude možně shánět každou korunu,“ zoufá si Veronika Sztyperová.

Dvanáct holčovických dětí, které se v rámci svého volného času věnují požárnickému sportu, výcviku i disciplíně, tak trénuje s náčiním, které již hodně pamatuje a mnohdy je i nefunkční.

„Jedná se o vybavení, které zbylo po hasičích z doby, kdy fungovaly ještě Holčovice jako výjezdová jednotka. Jako třeba hadice, požární stříkačka, džberovka, vše musí projít opravou,“ podotkl David Sztyper.

Malí dobrovolní hasiči tedy v Holčovicích nemají na růžích ustláno. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že kluky a holky z jedné vesnice od jejich záměru druhým pomáhat už nikdo a nic neodradí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám