Hlavní obsah

Májovák odjíždí na hudební olympiádu v nových uniformách

Novinky, Petr Ženč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

World Music Concours Kerkrade, největší světová soutěž pro symfonické dechové orchestry na světě, se letos týká i zástupce České republiky, Májováku Karviná. Na této akci vystoupí v sobotu 22. července, a to v úplně nových uniformách, které orchestr má díky podpoře Nadace OKD a města Karviné.

Foto: Edmund Kijonka

Nové uniformy Májováku

Článek

Závěrečnou fázi příprav má před sebou Symfonický dechový orchestr Májovák Karviná. Již v příštím týdnu se vydá na cestu do Nizozemska, kde ho čeká účast na nejprestižnější světové akci svého druhu, WMC Kerkrade.

Tato soutěž se koná v Nizozemsku každé čtyři roky a odborníky je nazývána "hudební olympiádou". Soutěž probíhá po celý měsíc červenec a zúčastní se jí v několika soutěžních kategoriích stovky orchestrů ze zemí všech kontinentů. Očekává se zde také na půl miliónu návštěvníků a posluchačů.

Soutěžit v Kerkrade budou tělesa i z pro nás exotických zemí, jako jsou například Kolumbie, Singapur nebo Malajsie. Májovák se na soutěž probojoval po dlouhých 28 letech, jeho poslední účast je datována v roce 1989. Drtivá většina omlazeného kádru orchestru tak zažije na takto důležité akci svou premiéru.

Účasti v Kerkrade předcházelo náročné výběrové řízení, ve kterém musel Májovák prokázat svou uměleckou kvalitu a úroveň. Na té si pořadatelé velice zakládají. V podání karvinského tělesa na soutěži zazní povinná skladba Summer Dances Adama Gorba a volitelné dílo, Praise Jerusalem! (Chvála Jeruzalému!) amerického skladatele Alfreda Reeda. 

Aby reprezentace města Karviné byla co nejkvalitnější, orchestr se vybavil novými uniformami, které budou náhradou za stávající, téměř 20 let staré. Nové oblečení i nadále respektuje hornické tradice, ze kterých před již téměř 110 lety Májovák vzešel. Vše je tedy laděno do tradiční černo-zelené kombinace.

Domácí premiéru budou mít nové uniformy 9. září v kulturní památce Důl Barbora, kde město Karviná ve spolupráci s Májovákem připravuje velký koncert pro členy klubů krojovaných horníků.

Nové uniformy byly ušity za finanční podpory Nadace OKD a statutárního města Karviné, za což jim patří velký dík. 

Reklama

Výběr článků

Načítám