Hlavní obsah

Majitelé a přátelé Citroënů 2CV zvaných kachna měli sraz na Andrlově chlumu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Na Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí se v neděli 6. května setkalo 13 majitelů legendárních Citroënů 2CV, aby strávili se svými "čtyřkolovými miláčky" příjemný den.

Foto: Stanislava Dvořáková

Přehlídka 13 zaparkovaných Citroënů 2CV na Andrlově chlumu.

Článek

V minulém roce se skupina majitelů tzv. KACHEN rozhodla společně strávit víkend. I když jim počasí nepřálo a přijelo pouze pět pozvaných, akce se zalíbila natolik, že při letošním setkání před sezónou v Čisté u Litomyšle se rozhodli v této tradici každoročně v květnu pokračovat.

Skupina 20 majitelů utvořila neformální regionální sdružení, které si stanovuje program pro stávající rok a plán účasti na zájezdech po ČR i do zahraničí. Do svého regionu zahrnuli majitele z kraje Pardubického, Královéhradeckého i členy z Moravy.

V minulém roce se konal mezinárodní sraz Citroënů 2CV v Paříži za účasti 6500 těchto vozidel z celého světa. Z ČR se účastnilo 70 a z uvedeného regionu 12. Tato auta se pak pyšní patřičnou nálepkou. Odměnou pro účastníky byla možnost zhlédnout v pařížském muzeu výstavu nejstarších modelů.

V zahraničí se tato auta těší velké oblibě a jejich majitelé jsou registrováni v národních klubech s bohatou činností. Na zaparkovaných autech na Andrlově chlumu bylo proto možné vidět nálepky z účasti na srazech ve Švédsku, Norsku, Německu a Polsku. V letošním roce se bude mezinárodní sraz konat ve Španělsku, samozřejmě se účastní i majitelé z tohoto regionu.

Organizačně setkání zajišťuje Karel Kout z Ústí nad Orlicí, majitel typické zelené "kachny" s vyobrazenou skutečnou letící kachnou na dveřích.

Během hodiny na Andrlově chlumu bylo zaparkováno 11 Citroënů 2CV s běžným technickým průkazem, i když vyrobených převážně v letech osmdesátých, a 2 veteráni s označením V na poznávací značce auta. Jejich majitelé přijeli z Vysokého Mýta, Svitav, České Třebové, Broumova, Bohdanče, Prostějova, Brna a Dětřichova u Svitav, kdy majitel prozradil, že jeho "kachna" pochází až z Německa, kdy ji koupil od šarmantní starší dámy, která se s ní pro svůj vyšší věk musela velice nerada rozloučit. Samozřejmě nechyběla "kachna" v počtu jedné z Ústí nad Orlicí a nejvíce v počtu čtyř z Čisté u Litomyšle.

Jeden z majitelů naleštěných dvoubarevných aut - červenobílého, modrobílého a žlutobílého - se pochvalně rozpovídal o vlastnostech "kachen". Nejsou pomalá, jak by si mohl někdo myslet. Jejich rychlost, i když v porovnání s nedaleko stojícím nejnovějším modelem z roku 2008, je pomalejší, ale 70 až 80 km/hod. v koloně je odpovídající řešení. Maximální rychlost je sice 110 km/hod., pro dobrý výkon motoru je však optimální 80 km/hod. V jejich obci toto auto má dobrou pověst, takže ho vlastní děda, otec, syn, dcera i sousedé Hurychovi.

Povídání o nových poznatcích a zážitcích z cest pokračovalo uvnitř restaurace chaty Hvězda a po občerstvení se všichni v koloně vydali na Suchý vrch, kde přátelské setkání bylo ukončeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám