Hlavní obsah

Litevská Klajpeda - město delfínů a pohody

Novinky, Milan Turek

V době vlády Jiřího z Poděbrad by málokdo věřil, že se naplní jeho sen o evropském státě. Po jeho smrti v roce 1471 se vládcem v Čechách stal litevský kníže Vladislav Jagellonský. Země koruny české byly součástí velkoknížectví litevského. Dnes jsou Litva i Česko součástí velké Evropy.

Foto: Jana Vančatová

Delfinárium.

Článek

Dnešní Litva je malým státem, který vznikl v roce 1990. Nárok na území si však činili Rusové, ti se však neprosadili ani vojensky a nezávislost Litvy uznali v roce 1991. Od roku 2004 je Litva členem NATO a současně jednou z novějších zemí EU.

Průmysl je soustředěn do větších měst jako jsou Vilnius, Kaunas, Klajpeda a Šiauliai. Převážná  část obyvatel se hlásí ke katolické církvi, která má ve společnosti velký vliv, k čemuž výrazně přispělo, že v průběhu padesáti let ruské nadvlády představovalo křesťanství významný sebeidentifikační prvek litevského národa.

Vedle půlmiliónového hlavního města Vilnius je významným trajektovým přístavem dvousettisícová Klajpeda. Z Prahy je možno významný přístav a kulturní centrum dosáhnout po ujetí 1300 kilometrů. Devadesát kilometrů pobřeží nabízí nádherné pláže s bílým pískem a čistou mořskou vodou. Ve městě je deset muzeí a šest galerií a bez zajímavosti není ani osm kostelů včetně synagogy. Ve všech ulicích je rozeseto množství soch a navíc je zde park se 117 sochami.

Klajpeda jako mořský přístav má muzeum, kde jsou exponáty i mimo hlavní budovu.  Litevské Muzeum Moře zahrnuje velký komplex sestávající z  Delfinária, Mořského muzea a akvária, rybářské vesnice – skanzenu a několika lodí pro rybolov. Sbírky odrážejí různorodost světových oceánů, námořní historii země, námořnických tradic a v nepslední řadě i současnost.

Návštěvníka pobaví nejrůznější exponáty, od knoflíků námořnických uniforem po lodě, od poštovních razítek po námořní mapy, od titěrných lastur korýšů po obrovské mořské želvy. Chráněně sbírky Mořského Muzea obsahují více než 70 000 exponátů neživé i živé přírody - zajímavé jsou rovněž historické čluny. Přitažlivé je mořské akvárium. Hlavní budova je do roku 2017 kvůli rekonstrukci uzavřena.

Nejzajímavější bude pro každého návštěvníka Delfinárium nejblíže dosažitelné z Česka. Vidět představení s delfíny je pro duši povzbuzujícím prožitkem. Zařízení vzniká postupně jako aréna s vycvičenými delfíny, na druhé straně jako delfinoterapeutické centrum.

Tato unikátní metoda je určena především pro pacienty s diagnozou autismu, Aspergova syndromu, problémy s motorikou a pohybovým aparátem. Klade důraz zejména na rodinnou asistovanou (rodina, příbuzní a odborní asistenti delfinária), terapii s delfíny pro pacienty přizpůsobitelných bazénech s pohyblivými dny a také se speciálními „výtahy“, které dopraví klienty z břehu do bazénu.

Vybavení zahrnuje rodinné kabinky určené pro převlékání do neoprenových obleků a kde je možné si na obrazovkách prohlížet předešlé terapie účastníků s delfíny. Prováděna je i art terapie - malování, výroba keramiky, hudební, písečná, ale i terapie s malými plazy jako jedštěrfkami nebo jiné speciální terapie pro rozvíjení poznávacích, motorických a pohybových schopností.

Zajímavou atrakcí je celoroční provoz lyžařské sjezdovky pod střechou a v poslední době vzniklo množství cyklostezek. Čistota a vstřícnost obyvatel jsou neocenitelnými devizami přístavu Klajpeda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám