Hlavní obsah

Literární jaro nabídne setkání se současnými spisovateli a básníky

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česi čítajte! aneb Slovenská literatura česky. Tak se jmenuje úvodní pořad šestého ročníku festivalu Literární jaro Zlín 2015, který začne v úterý 28. dubna v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně.

Foto: archív Krajské knihovny Františka Bartoše
Článek

Festival potrvá do 7. května a nabídne čtenářům řadu zajímavých autorských čtení, představení knih nebo besedy. Připraven je i pořad pro děti.

„Tradice festivalu, na kterém se návštěvníci mohou osobně setkat se současnými spisovateli a básníky, sahá až do roku 2002. Festival tehdy vznikl jako studentský projekt pod názvem Literární květen,“ řekla ředitelka Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně Zdeňka Friedlová.

Jedním z hlavních témat Literárního jara 2015 bude slovenská literatura, které budou věnovány dva programy (28. dubna a 6. května). Zpoza hranice přijedou Silvester Lavrík, Dušan Dušek a Pavel Vilikovský, diskutovat s nimi budou Miroslav Zelinský, Lubomír Machala a Petr Minařík a Pavel Řehořík z vydavatelství Větrné mlýny.

Do „české“ části programu se zapojí autoři z okruhu Zlínské literární tržnice, Martin Stöhr, Milan Libiger a Markéta Horáková (7. května).

V rámci autorského čtení na festivalu vystoupí spisovatelka a překladatelka Jana Červenková a mladá autorka knihy Nícení Ivana Myšková (5. května). Program pro děti připravuje knihovna ve spolupráci s nakladatelstvím HOST, z Brna přijede Vendula Borůvková, autorka kouzelné knížky Annie a berlepsové (29. dubna). Literární vědec a editor Jiří Trávníček se bude věnovat tomu, co v posledních letech čteme a kupujeme (29. dubna).

V minulosti festival hostil řadu známých osobností a autorů, kteří za své romány získali ocenění odborné i laické veřejnosti. Ať už to byli Milan Uhde, Václav Bělohradský, Kateřina Tučková (Žítkovské bohyně) nebo Jan Němec (Dějiny světla). Zavedenou součástí festivalu jsou akce pro děti, autorská čtení spojená s výtvarným workshopem. Festival je otevřený všem zájemcům o literární tvorbu. Na besedách a přednáškách mohou návštěvníci diskutovat o současné literatuře či vývoji knižního trhu, nebo potkat zástupce známých českých vydavatelství.

Literární jaro 2015 se koná za podpory Zlínského kraje, statutárního města Zlína a Ministerstva kultury ČR. Pořadatelem festivalu je Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně ve spolupráci se 14|15 Baťovým institutem, nakladatelstvími Host a Větrné mlýny. Podporu Literárnímu jaru 2015 vyjádřil Vladimír Skalský, předseda Světového sdružení Slováků v zahraničí a ředitel Slovenského domu v Praze. Záštitu nad festivalem převzal předseda českého PEN Klubu Jiří Dědeček, garantem projektu je spisovatel Antonín Bajaja.

Podrobný program je k dispozici na webu Literárního jara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám