Hlavní obsah

Letošní Svatomartinské hody lákají na gurmánské zážitky a originální prostředí

Novinky, Kateřina Martykánová

Necelý týden zbývá do zahájení 4. ročníku gastronomického festivalu, který probíhá od 11. do 17. listopadu, nabídne i letos milovníkům dobrého jídla a vína řadu gurmánských specialit od nejlepších brněnských kuchařů i degustace svatomartinských vín na tradičních i méně obvyklých místech.

Foto: Restaurace Green

Takové a jiné svatomartinské dobroty bude možné ochutnávat příští týden v Brně

Článek

Svatomartinské hody začínají již tradičně 11. 11. na Petrově, odkud se po 10. hodině vypraví početný svatomartinský průvod. Role sv. Martina se letos ujme zpěvák s atletickou postavou Martin Maxa, který pojede na bílém koni v čele průvodu přes Zelný trh na náměstí Svobody. Tady společně s několika tisícovkami Brňanů přesně v 11. hodin připije prvním svatomartinským vínem a odstartuje tak nejen tradiční košt, ale celý hodový týden na různých místech v Brně.

„Svatomartinské hody opět proběhnou v restauracích, Městském divadle Brno, ale nově i v brněnském podzemí,“ uvádí Tomáš Vican za Brněnské hody, o.s.

Od 12. 11. bude možné v každou celou hodinu vstoupit do tajemných prostor Labyritnu pod Zelným trhem a absolvovat zde komentovanou prohlídku spojenou s ochutnávkou více než 50 vzorků letošních svatomartinských vín. „Atraktivní podzemní prostory umocní atmosféru ochutnávky vín, a navíc se lidé dostanou do míst, kam se běžně návštěvníci nedostanou,“ vysvětluje Tomáš Vican důvody, proč se hody letos přesunuly i do těchto míst.

Hlavním centrem dění hodů budou však opět vybrané brněnské restaurace, kterých se do projektu letos zapojilo šestnáct. Základem vícechodových svatomartinských menu, které budou v týdnu od 11. do 17. listopadu servírovat jednotlivé restaurace, je samozřejmě husa. Jak ale sami kuchaři Martin Andrýsek z restaurace Green, Pavel Kovář z Noem Arch nebo Jaroslav Kolbasovský z restaurace Boulevard uvádějí, už to není jen o obyčejné pečínce na kmíně s kysaným zelím a knedlíkem. Shodují se, že je třeba do starých receptů dát něco navíc, aby byly zajímavé a moderní.  

Sami kuchaři také pociťují vzrůstající zájem veřejnosti o tento znovuobnovený svátek. „Za poslední tři roky jsme zaznamenali každoročně nárůst asi o padesát prodaných porcí svatomartinského menu,“ uvádí Jaroslav Kolbasovský, šéfkuchař restaurace Boulevard, a dodává: „Počítám, že letos bychom se mohli dostat až na dvě stě porcí.“

Právě z důvodu zvyšujícího se zájmu je proto místa v restauracích i jednotlivá menu vhodné objednat prostřednictvím rezervačního systému na www.svatomartinskehody.cz. Zde jsou k dispozici také informace, jak si zajistit prostřednictvím portálu Turistického informačního centra Brno vstup do Labyrintu pod Zelným trhem, kde je rezervace míst kvůli omezené kapacitě nutná (www.vstupenky.ticbrno.cz).

Součástí Svatomartinských hodů budou i letos představení činoherní a hudební scény Městského divadla Brno, která v době konání hodů doprovodí degustace vín moravských vinařů přímo v prostorách divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám