Hlavní obsah

Letní filmová škola zaznamenala rekordní počty diváků

Novinky, Aneta Zachová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Uherského Hradiště zavítaly během festivalového týdne tisíce filmových nadšenců. Ke zhlédnutí bylo celkem 277 filmů.

Foto: archiv LFŠ

Jubilejní 40. ročník Letní filmové školy zaznamenal rekordní účast.

Článek

Jubilejní 40. Letní filmová škola v Uherském Hradišti ukončila svůj letošní program s rekordním počtem akreditovaných návštěvníků. Filmový festival byl slavnostně ukončen v sobotu 2. srpna a do té doby se prodalo 6465 akreditací. Fanoušci kinematografie si mohli užít 277 projekcí na osmi plátnech a doprovodný program plný výstav, přednášek či koncertů.

Mezi stěžejní sekce kulatého ročníku patřil Fokus zaměřený na španělskou kinematografii, retrospektiva díla Roberta Bressona či Britský sociální film. Velkému zájmu diváků se dále těšily americké screwballové komedie, filmy Alexandra Hackenschmieda a své fanoušky si našla i sekce Porn-art. Uherské Hradiště se také stalo svědkem speciální dobové projekce krátkého vědeckého filmu Život mrtvé žáby z roku 1912.

„Vzhledem k celkové rozmanitosti programu i následnému diváckému zájmu se LFŠ dostala na hranici svých možností a kapacit. Množství plně obsazených projekcí bylo letos naprosto výjimečné a pro celý tým festivalu je tento nebývalý zájem velkou dramaturgickou i produkční výzvou do budoucna,“ zhodnotil letošní ročník hlavní dramaturg Jan Jílek.

Pořadatelem úspěšného festivalu je Asociace českých filmových klubů, která na letošním jubilejním ročníku obdarovala čtyři festivalové hosty výroční cenou ve tvaru točené zmrzliny. Jednu z nich obdržel také britský režisér Peter Greenaway.

„Dostal jsem už všelijaké ceny, jsem držitelem i ceny Zlaté myši. Tuhle bych pojmenoval jako Zlatou zmrzlinu. Dva dny, které jsem na Letní filmové škole strávil, mi rozhodně nestačily, a proto bych chtěl přijet i příští rok s novým speciálním programem, který bude jedinečný a precizní stejně jako místní publikum,“ pochvaloval si Greenaway.

Dalším oceněným hostem byl herec Josef Somr. Svou porcelánovou zmrzlinu obdržel u příležitosti uvedení digitalizované verze filmu Ostře sledované vlaky do kin. Cenu dále převzal bývalý předseda Asociace českých filmových klubů Jan Kastner a čtvrtá zmrzlina připadla režiséru Bertrandu Tavernierovi.  

Kulatiny má tedy Letní filmová škola úspěšně za sebou. Vybrané filmy z letošního programu mohou fanoušci filmů zachytit v Ozvěnách Letní filmové školy v pražském kině Aero a v brněnské Scale od 4. do 8. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám