Hlavní obsah

Letečtí záchranáři z Ostravy zasahovali u vodopádů na Rýmařovsku

Novinky, Jakub Romba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náročnou záchrannou akci má za sebou posádka Letecké záchranné služby ZZS MSK z Ostravy. O úrazu turistky bylo krajské zdravotnické operační středisko informováno 19. července po půl jedenácté dopoledne.

Foto: Svědci události

Helikoptéra nad místem události

Článek

Podle prvotních informací se mělo jednat o závažné zranění v nepřístupném terénu, a to v oblasti Rešovských vodopádů. K záchraně pacientky byla aktivována posádka Kryštofa 05 - vrtulníku letecké záchranné služby.

Záchranáři provedli z helikoptéry obhlídku místa události. Vzhledem k těžko dostupnému terénu nemohl na místě vrtulník přistát. Lékař byl proto vysazen poblíž místa události a k pacientce došel pěšky.

„Žena (ročník 1946) při chůzi po kluzkých kamenech uklouzla a v důsledku pádu utrpěla zlomeninu stehenní kosti s patologickým postavením dolní končetiny. Jiné zranění si naštěstí nezpůsobila,” informoval zastupující mluvčí moravskoslezských záchranářů Ladislav Lang.

Lékař ženě podal léky tlumící bolest a provedl repozici zlomeniny. Pacientka byla následně uložena do vakuové matrace a přemístěna asi 500 metrů do dostupnějšího prostoru. S transportem ženy ochotně pomáhali také svědci události. Tady byla pacientka umístěna do transportní sítě a v podvěsu přepravena na místo, kde bylo možné přistát a naložit ji na palubu vrtulníku. Ženu záchranáři předali na urgentním příjmu v ostravské Fakultní nemocnici. 

„Teoretická i praktická průprava pro záchranné akce za pomocí vrtulníku v nepřístupném horském terénu za použití speciálních technik – slanění z paluby, přeprava pacienta v podvěsu v síti a další techniky, je leteckými záchranáři pravidelně nacvičována v různých lokalitách Moravskoslezského kraje,” dodal Lang. 

Reklama

Výběr článků

Načítám