Hlavní obsah

Létání dronů nad památkami jen ve výjimečných případech a s patřičným povolením

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se stalo módou snímkování a natáčení pomocí dronů. V některých oblastech je jejich používání zakázáno. Stávalo se, že plašily zvěř nebo i hnízdící ptáky, někde "jen" obtěžovaly. Zákaz létání platí i nad památkovými objekty vlastněnými státem a spravovanými Národním památkovým ústavem.

Foto: NPÚ

Karlštejn

Článek

Pouze s platnou smlouvou

„Nad našimi objekty (NPÚ) je zakázáno bez povolení létat a fotit a natáčet. Jednak se zde zdržují osoby (zákon o civilním letectví) a také je tato aktivita nepřípustná z důvodu ochrany, zabezpečení památek. Pokud je potřeba udělat letecké snímky, vždy je nutný písemný souhlas správy objektu či ředitele Územní památkové správy, pod níž objekt spadá,” informovala Mgr. Lucie Bidlasová, tisková mluvčí územní správy NPÚ Sychrov.

V souhlasu se definuje, které části objektu se smí fotit, nebo že jsou snímky pořizovány z takové výšky, aby nebylo ohroženo zabezpečení objektu pro cílené vloupání apod.

„Samozřejmě záleží na charakteru objektu, vždy se zvažuje, za jakým účelem mají být snímky pořízeny, vypracovává se smlouva a základem samozřejmě je, že dotyčný pilot má všechny potřebná povolení a zkoušky, vyplývající z platné legislativy,” dodala mluvčí.

Udělených povolení je nezbytné množství, jedná se o focení právě do publikací, pro potřeby cestovního ruchu a propagace památky.

Reklama

Výběr článků

Načítám