Hlavní obsah

Létala hraběnka Terezie Kastová z mníšeckého zámku v balónu?

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkou novinkou sezóny 2015 na zámku v Mníšku pod Brdy jsou Prvorepublikové kostýmované prohlídky s vnučkou paní hraběnky Kastové. Co myslíte, létala hraběnka balónem? Bydlení nižší šlechty za první republiky je zajímavé a lákavé. Navštivte také reprezentativní salóny, je na co se dívat.

Foto: archiv zámek Mníšek pod Brdy

První republika na mníšeckém zámku - soukromé pokoje.

Článek

„Rukulíbám, babičko,” zdraví vnučka svou babičku, hraběnku Terezii Kastovou. Pokud zavítáte do mníšeckého zámku na speciální Prvorepublikové prohlídky, je možné, že paní hraběnku během své návštěvy také potkáte.

Často sedává v zajímavě zařízeném pokoji pojmenovaném obývací koupelna. Ta sloužila nejen k toaletě, ale i k posezení a odpočinku. Paní Terezie tu trávila své volné chvilky u kávy, četla noviny, poslouchala rádio či gramofon i na viržinko občas došlo. Pokud ji potkáte, jistě se od ní dozvíte mnoho zajímavostí z jejího života i ze života manžela, Theodoricha Kasta.  

Nikdy se tu nenudili. Neustále vítali nějakou společnost, ať to byli známí nebo příbuzní. Chodilo se na pikniky, jezdilo na výlety i na společenské události, jako byly dostihy v nedaleké Chuchli, každoroční automobilové závody o Zlatou plaketu nebo ukázkový let balónem.

Létajícím horkovzdušným balónům se kdysi říkávalo také montgolfiéra. Víte, že jako první letěla ovce, kachna a beran? Na lidské pasažéry přišla také brzy řada. Po vývoji vzducholodí a letadel se balóny nevyužívaly k cestování, ale jako kratochvíle pro diváky, k překonávání různých rekordů nebo k vyhlídkovým letům.

I když ještě v polovině 19. století se lidé do balónů moc nehrnuli. Tehdy byl v Praze nabízen let za 60 zlatých, ale nikdo se nepřihlásil. To o půl století později by mníšecká hraběnka Terezie možná do balónu nastoupila. Byla to velice moderní a činorodá paní otevřená všem zážitkům a novým trendům, zároveň ale také přece jen elegantní dáma jistého věku i společenského postavení. Její místo tedy zůstalo mezi diváky, ale let balónu si alespoň zvěčnila na fotografiích.  

Když nelétala balónem, alespoň jezdila v autě.  Na Mníšku si na počátku minulého století Kastovi přestavěli stáje na garáže, místo koní pořídili automobil a zaměstnali šoféra. Toho ale zřejmě při plnění řidičských povinností často zastupovala paní hraběnka.  

Prý si totiž dokonce pořídila vůdčí list, dnešní řidičský průkaz. A když pak přijely na návštěvu její vnučky, zjistily, jak moderní mají babičku. Vnučka Terezie nebo Gabriela budou návštěvníky provádět soukromými pokoji své babičky a dědečka na speciálních Prvorepublikových prohlídkách. Na nich se dozvíte ještě mnoho dalších zajímavostí, které na běžných prohlídkách neuslyšíte.  

Prvorepublikové prohlídky s vnučkou paní hraběnky se konají pouze na rezervaci každý víkend během celého roku. Nejbližší v sobotu ve 12.30 a v neděli ve 13.15.

Kromě soukromých komnat posledních zámeckých majitelů na druhém okruhu pak můžete na klasických prohlídkách navštívit také reprezentační sály a místnosti první prohlídkové trasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám