Hlavní obsah

Lázně Darkov si pořídily špičkové přístroje za milióny korun

Novinky, Milan Haluška

Špičkové robotické vybavení pro obnovu chůze, posílení svalstva či přístroje pro estetiku. Do těchto všech novinek karvinské Lázně Darkov investovaly vůbec nejvíce peněz za poslední roky, co se přístrojového vybavení týče. Lázně nové vybavení za 27 miliónů korun v úterý představily.

Foto: Milan Haluška
Článek

Úvodu se svými něžnými tóny ujal klarinetista a hudební skladatel Felix Slováček, po něm následovalo slovo generální ředitelky Lázní Darkov Pavlíny Filipi a primátora města Tomáše Hanzla. Poté už slavnostní představení přístrojů, kterého se zúčastnili významní představitelé kraje, města i celebrity, jako například novinář a televizní reportér Josef Klíma.

Mezi představovanými přístroji je asi největším a velmi sofistikovaným ReoAmbulátor, který hlavně neurologického a ortopedického pacienta učí správný stereotyp chůze. Pacient je zavěšen na speciálním robotovi a pomocí čidla kinect plní úkoly, které se mu zobrazují na obrazovce. ReoAmbulátor mají Lázně Darkov jako jediné v České republice.

Další pořízenou novinkou je přístroj Imoove, který slouží pro funkční rehabilitaci a mobilizaci těla. Pacient může na přístroji cvičit ve všech pozicích.

„Na displeji se mu zobrazuje, čeho se má zrovna držet a jaké úkony má provádět, zatímco fyzioterapeut se soustředí na to, aby dané úkony vykonával správně. Přístroj má i integrovanou funkci koordinace rovnováhy, kdy plošina zaznamenává to, jak pacient na přístroji stojí, například kterou končetinu preferuje více,“ uvedl za dovozce těchto přístrojů Ladislav Fencl.

V prostorách jídelny lázně představily i několik menších přístrojů, jako je robotická ruka Glorea. Ta stimuluje svaly k jejich práci a používá se zejména u neurologických pacientů.

„Třeba po cévních mozkových příhodách, nebo se dá použít u pacientů po zlomeninách a po různých operacích na svalech,“ doplnila ergoterapeutka Lázní Darkov Lenka Prchalová, která přístroj představovala.

Pro regeneraci svalů zase slouží vysokofrekvenční radioterapie, která v krátkodobých akutních stavech urychlí krevní a lymfatickou cirkulaci.

„To pak vede k urychlení hojícího se procesu, takže jde například o utržené vazy, šlachy, anebo může jít i o regenerační přípravu sportovců, kde je naopak přístroj uvolňuje,“ říká fyzioterapeutka z lázní Petra Gavroňová.

Od bolesti ostruh na patní kosti, bolestí Achillovy šlachy nebo kloubů pomůže terapie rázovou vlnou. Tato terapie patří v rehabilitaci k těm nejúčinnějším terapiím pro odstranění bolesti těla. Rázové vlny jsou silnější ultrazvukové nárazy, které jsou cíleně aplikovány na bolestivá místa. Rázová vlna tak doslova rozbije bolestivé místo a nastartuje proces hojení.

Myslelo se i na estetiku

Pro toto odvětví lázně zakoupily hned několik přístrojů. Prvním z nich je Icoone, který dokáže ošetřit pokožku klienta do hloubky a odstraňuje tak celulitidu.

Přístroj Vanquish Me slouží pro nenásilné zhubnutí. Pracuje totiž s tukovými depozity, které dále tvaruje nebo odstraňuje. Jde o hubnutí bez diety a není určen pro přímo obézní lidi.

Neméně zajímavým přístrojem je Protége Intima. Ten totiž dokáže modelovat a zpevnit ženské vnější genitály bez chirurgického zásahu. Ošetření je zcela neinvazivní, pacientka necítí žádný diskomfort.

Reklama

Výběr článků

Načítám