Hlavní obsah

Lázně Darkov si jako jediné v Česku pořídily špičkový přístroj pro obnovu chůze

Novinky, Milan Haluška

Od února začnou karvinské Lázně Darkov jako jediné v Česku využívat ReoAmbulátor. Jde o špičkové robotické zařízení za několik miliónů korun, které slouží pro obnovu chůze.

Foto: Milan Haluška
Článek

Speciálního robota lázně testují od 5. ledna, ostrý provoz je v plánu v únoru v Rehabilitačním sanatoriu v Karviné-Hranicích.

Přístroj je vhodný pro neurologické pacienty, například jde o stavy po roztroušené skleróze, o Parkinsonovu diagnózu, po cévních mozkových příhodách nebo poškození míchy. Pomůže také pacientům ortopedickým, a to u stavů po výměně kyčle, kolen, po frakturách dolních končetin a podobně.

„Pacienta je nejdřív nutné důkladně připravit, až pak může být zavěšen na přístroj, který ho vlastně učí správný stereotyp chůze. Pacient musí být psychicky v pořádku, nesmí mít epilepsii či katetry, kontraindikací jsou i gravidní ženy,“ uvedla fyzioterapeutka z Lázní Darkov Radka Majcherová.

V ReoAmbulátoru je pacient zavěšen komfortním způsobem ve zvedacím zařízení. Odlehčení pacienta je regulováno přesně podle potřeb terapie. Pacient je umístěn na chodníku s plynule nastavitelnou rychlostí posuvu. Zařízení je opatřeno robotickými ortézami, které vedou nohy pacienta k přirozenému pohybu. Ten je snímán bezpečnostními senzory, které chodník v případě potřeby zastaví.

Vestavěný modul virtuální reality s mnoha módy a cvičeními významným způsobem zvyšuje motivaci pacientů ke cvičení. Zařízení slouží nejen k nácviku chůze, ale i rovnováhy a koordinace pacientů.

Léčba ReoAmbulátorem se dá vyřídit přes pojišťovnu a mohou ji využít i samoplátci.

Reklama

Výběr článků

Načítám