Hlavní obsah

Kuřárna v blázinci je pro mě osudové setkání, říká šansoniérka o svém novém albu

Novinky, Jana Zechmeisterová

V pořadí páté CD osobité české šansoniérky Zlatky Bartoškové je věnováno svéráznému moravskému básníkovi Josefu Řičánkovi. Křtilo se 19. září v pražské Malostranské besedě a kmotry se stali neurochirurg Vladimír Beneš, jaderná fyzička Dana Drábová, šansoniérka Petra Hapková a jazzová zpěvačka Miriam Bayle.

Foto: Jana Zechmeisterová
Článek

Poté, co se Zlatka Bartošková setkala s tvorbou téměř zapomenutého rousínovského básníka Josefa Řičánka, došlo k okamžitému „souznění duší“ a ona se rozhodla některé Josefovy písňové texty zhudebnit.

Zároveň s deskou zpěvačka vydává u příležitosti autorových nedožitých 70. narozenin také stejnojmennou knížku, která je výběrem básní a písňových textů z jediné vydané básnické sbírky se symbolickým názvem Cesty do kopce.

Cesty, které vedou do kopce

„CD i knížka jsou pozdrav a poděkování Pepovi za to, že tu byl a jaký byl. Nikdy jsme se osobně nesetkali, ale mám pocit, jako bychom se znali už dlouho. A pokud je to možné, myslím si, že při práci na celé desce nás odněkud shora pozoroval, jak si vedeme... “, říká s úsměvem sama zpěvačka.

Zlatka Bartošková si svoji pěveckou dráhu doslova vyvzdorovala na osudu. Nikdy nebyla dítětem štěstěny, a snad právě proto jí posluchač věří každé slovo. Ať už zpívá o lásce, bolesti, či snech. V tomto projektu se tak setkávají dvě umělecké osobnosti, jejichž cesty v životě skutečně většinou vedly a vedou do kopce. 

V případě Josefa Řičánka doslova, neboť jeho tělesné postižení nenávratně poznamenalo celou jeho životní cestu. Přesto ve své tvorbě na osud v podstatě nehartusí, občas zakleje, ale především s obrovskou fantazií a laskavostí srdce tvoří. Píše básně, písňové texty a pohádky.

Byl iniciátorem mnoha poetických pořadů i významným členem rousínovského divadelního souboru Anakreón a spolupracoval také s vyškovským amatérským divadelním souborem Netrdlo. Celá jeho tvorba je tematicky postavena na osobní výpovědi, obrázcích ze života, ve kterých se nevyhýbá ani nejtěžším věcem a občas si nebere servítky. Tím vším jsou verše i texty Josefa Řičánka nanejvýš opravdové.

Koncert se stejným názvem bude mít reprízu 17. října v 19 hodin v Besedním domě ve Vyškově na Moravě, kde Josef Řičánek jako autor a režisér dlouho působil v oblasti amatérského divadla a poezie. 

Kuřárna v blázinci je osobní výpovědí

Celá deska je velmi niternou osobní výpovědí zpěvačky i autorů jednotlivých písní. Texty i hudba jdou pod kůži a člověku se zdá, jako by jejich příběhy kdysi sám prožil. Jejich naléhavost a jakási osudovost je pak nejvýraznější u titulní písně Kuřárna v blázinci.

Autory dalších písní jsou básníci, textaři a skladatelé Jarmila Hannah Čermáková, Kamil Marcel Hodáček, Rostislav Černý, Petr Ožana st., Jiří Toufar, Petr Ožana ml. a Iryna Rusanovyčová.

Zlatka Bartošková zpívá výhradně vlastní repertoár a vystupuje se sólovým šansonovým recitálem. V programu Život je šanson, s podtitulem večer šansonů a povídání o životě a lásce k profesi, který pravidelně každý měsíc uvádí v kavárně Činoherního klubu v Praze, spojuje šansony s rozhovory s výjimečnými hosty, kterými v loňském roce byli například fotograf Robert Vano, herečka Lilian Malkina, neurochirurg Vladimír Beneš, jaderná fyzička Dana Drábová nebo režisérka Olga Sommerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám