Hlavní obsah

Kubatovy slavnosti připomenou legendárního zbudovského rebela

Novinky, Petr Pokorný

115. výročí odhalení památníku legendárního jihočeského rebela Jakuba Kubaty si v sobotu 29. června připomenou návštěvníci letošních Kubatových slavností ve Zbudově, místní části Dívčic na Českobudějovicku.

Foto: repro Petr Pokorný

Pozvánka na Kubatovy slavnosti 2019.

Článek

Akce, svým rozsahem nepochybně jedna z nejvýznamnějších v lokalitě Zbudovských Blat, je součástí programu Oranžového roku Skupiny ČEZ v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

„Letošní Zbudovské slavnosti se od svého loňského ročníku budou odlišovat především tím, že se kompletně celé odehrají přímo na louce u Kubatova pomníku. Program bude tradičně koncipován pro celé spektrum návštěvníků. Od dětí po seniory. Od místních obyvatel a obyvatel sousedních obcí až po výletníky a návštěvy z celé republiky,“ uvedl starosta Dívčic Miroslav Stulík.

Slavnosti zahájí ve 13 hodin průvod s koňským spřežením a kapelou, který vyrazí ze Zbudovské návsi ke Kubatovu pomníku, kde se od 14 hodin uskuteční slavnostní bohoslužba. Po ní bude následovat položení věnců k soše Jakuba Kubaty u příležitosti 115. výročí jejího odhalení.

Ve 14.30 odstartují kulturní, hudební a taneční vystoupení. Vystoupí zde jihočeská dechová kapela Netolička, taneční soubory Doudlebánek, Danceline, Pištínské baletky a obec Baráčníků z Pištína. V 19 hodin se pak rozjede diskotéka v režii DJ Jirky Vacka. Celé odpoledne bude probíhat také speciální program pro děti, v jehož rámci se představí například Divadlo TÁTA a divadlo Studna Hosín. Ukončení slavností je plánováno na 23. hodinu.

„Zajímavý a významu slavností odpovídající program v náležité kvalitě si můžeme dovolit především díky dlouholetému partnerství obce a Skupiny ČEZ, která je i generálním partnerem akce. Významnou pomoc a podporu jsme však získali také od Jihočeského kraje, Svazku obcí Blata se sídlem v Pištíně a Místní akční skupiny (MAS) Rozkvět,“ poznamenal starosta.

Hlavním cílem udržování jedné z nejstarších historických tradic na Zbudovských blatech je posilování patriotismu a vědomí sounáležitosti s místem a lidmi zde žijícími. „Jedním ze sousedů zdejších obyvatel jsme i my, takže je v celku logické, že slavností podobného charakteru se rádi jako partneři účastníme,“ konstatoval mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Marek Sviták.

Na základě historických událostí na Blatech vznikla v 19. století poněkud zkreslená pověst o Kubatovi, ve které je zbudovský rychtář líčen jako lidový hrdina: „Kubata dal hlavu za Blata“. Jak to s ním bylo opravdu, nikdo přesně neví. Nicméně v roce 1904 byl odhalen Kubatův pomník a každoročně byl k tomuto jubileu hojně navštěvován lidmi.

Obec  Dívčice, která zahrnuje  místně odloučené části Dívčice ves  a Dívčice nádraží, Zbudov, Novosedly, Českou  Lhotu a Dubenec, leží přibližně osmadvacet kilometrů severozápadně od Českých Budějovic V současné době má 560 stálých obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám