Hlavní obsah

Kronika Svídnice je opravdu živá

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době často slyšíme, že venkov se vylidňuje, že se lidé uzavírají za hradby svých domů a nezřídka se neznají ani nejbližší sousedé. Že tomu tak není všude, dokazuje občanská komunita malé vesničky Svídnice na Nymbursku.

Foto: Jan Řehounek

Kapela Jefraima Kadiše.

Článek

Za podpory své „střediskové“ obce Dymokury si tu vybudovali z bývalé školy pěkné kulturní centrum s klubovnou a sálem, kde pořádají řadu zajímavých akcí. Ale nejenom „pod střechou“, ale i přímo na návsi.

Z iniciativy Venduly Burger, která se sem sice přistěhovala, ale vesnici okamžitě adoptovala za svou, pořizují z každé společenské akce fotodokumentaci a kronikářské záznamy a vytvářejí tzv. projekt Živá kronika Svídnice. Zdokumentováním to ale nekončí, neboť kronika opravdu ožívá. Například divadelními představeními z historie obce či nahrávkami vzpomínek občanů, jak se zde dříve žilo.

V neděli 2. června uspořádali ke Dni sousedů a rovněž ke Dni dětí pravé sousedské setkání s křtem druhého dílu publikace Živá kronika Svídnice (z let 2017–2018).

Sousedé si jako za starých časů posedali do stínu pod košatou lípu, dali si pivo či kávu, něco dobrého na zub, a povídali si. Hrála jim k tomu malá kapela Bratrstva Jefraima Kadiše. Pro děti přivezli hasiči z Dymokur historickou hasičskou stříkačku, takže mohly v parném odpoledni dovádět s vodou, Ruda Novotný jim dovolil, aby se povozily na oslících, měly k dispozici stolní tenis a další hry, mohli si vytvořit památeční kartičku.

Samotného křtu knihy, kterou opatřila krásnou vazbou knihařská dílna Jendy Rajmana z nedalekých Rožďalovic, kterou tu zastupoval Pavel Hančar, se vedle Venduly Berger ujal presbyter evangelického sboru v Bošíně Petr Mazur a starostka Dymokur Ludmila Kubálková.

Vendula pohovořila o vzniku Živé kroniky Svídnice a připomněla zásluhy Josefa Šimůnka, jehož autentické vzpomínky na minulost obce tvoří její základ. Přípitek šampaňským uzavřel slavnostní chvíli, ovšem sousedské setkání pokračovalo až do samého večera.

Reklama

Výběr článků

Načítám