Hlavní obsah

Krásu šumavské fauny mohou obdivovat návštěvníci výstavy v Žihobcích

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích byla v tomto týdnu zahájena výstava fotografií Ivana Lukeše, nazvaná Šumavská fauna objektivem zoologa.

Foto: Jan Kaše

Liška obecná

Článek

Šumava, která každým rokem přiláká do svého nitra tisící návštěvníků, má skutečně co nabídnout.

„Zní tady píseň a máte-li pozorný sluch, neujde vám smysl jejích tónů; a země před vámi rozevírá poučnou knihu s nespočetnými stránkami. Staré kmeny a staré pařezy pokrývající půdu jsou vesměs popsány rozpukaným písmem; zdá se být tajuplné a přece je zlehka čitelné,“ popsal šumavskou přírodu Karel Klostermann v knize Črty ze Šumavy.  

Kromě hlubokých lesů, řek, potůčků a majestátných kopců, k nimž s úctou a obdivem hledíme, však před běžnými zraky ukrývá Šumava ještě jedno velké bohatství. Tím je zdejší rozmanitá a především ve všech směrech zajímavá fauna.

A právě šumavským živočichům je věnována výstava, která byla zahájena v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích. V příjemném a klidném prostředí tohoto v loňském roce otevřeného muzea můžete obdivovat zajímavé a hlavně nevšední fotografie zoologa Ivana Lukeše, který pracuje v přírodovědné části Muzea Šumavy v Kašperských Horách.

„Co je fotografie? Zastavení času na nepatrnou část sekundy, zlomek lidského života, přesto trvalá památka na nezapomenutelné okamžiky. A právě tuto metodu jsme použili, abychom se pokusili návštěvníky Šumavy ve stručnosti seznámit s krásami živé přírody - některými živočichy, které při trošce štěstí je možné na Šumavě spatřit či dokonce pozorovat. Výběrem druhů chceme ukázat, že i řada živočichů, kteří jsou v přírodě míjeni bez povšimnutí, či dokonce s opovržením (pavouci, hmyz), jsou v detailech velice zajímaví, pro milovníka přírody dokonce krásní. Dívejte se na snímky očima zoologa a možná objevíte přírodu, jak ji zatím neznáte," uvedl Ivan Lukeš.

Na fotografiích, které vás určitě uchvátí a zaujmou sílou okamžiku, při němž byly pořízeny, můžete obdivovat vydru, zajíce, lišku, rysa, kunu, ale také nejrůznější ptactvo, včetně dravců při požírání potravy.

Nechybí ani „havěť“, jak někteří lidé nelichotivě nazývají hmyz a další živočichy, kteří jsou zde zastoupeni například šídlem, vážkou či pavoukem křižákem. Fotografie Ivana Lukeše ale jasně ukazují, že i tato fauna má skutečně svůj půvab, který si bez bližšího pozorování nemůžete nikdy uvědomit.

Výstava má své opodstatnění a je důležitým počinem právě v dnešní době, kdy někteří lidé mají tendenci šumavskou přírodu chápat pouze jako komerční záležitost, spočívající v nesmyslném kácení lesů. Touto činností ale také mizí a zmenšuje se přirozené prostředí zdejší fauny, která, jak ukazují fotografie Ivana Lukeše, zasluhuje naši velkou pozornost a péči.

Výstava potrvá v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích až do konce května a je možné ji navštívit od pondělí do pátku od 9.00 do 16.00 hodin. Zájemci si mohou rovněž zakoupit publikaci Ivana Lukeše, kalendář či pexeso pro děti.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám