Hlavní obsah

Královna Alžběta II. se vrací do Prahy

Novinky, Petr Mráček

Nejzábavnější muzeum voskových figurín Grévin vzdává hold nejdéle vládnoucí panovnici na světě, britské královně Alžbětě II. Ta letos slaví 65 let na trůně a brzy také své 91. narozeniny.

Foto: Petr Mráček

Odhalení sochy královny Alžběty II.

Článek

Na její počest ji muzeum Grévin uvítá ve své expozici. Slavnostní inaugurace proběhla v muzeu voskových figurín 22. března za účasti britské velvyslankyně v České republice Jan Thompson a nejvyšších zástupců Britské obchodní komory.

K oslavám královského výročí se připojilo i nejzábavnější muzeum voskových figurín Grévin Praha a pod záštitou Britského velvyslanectví uspořádalo slavnostní inauguraci královniny voskové dvojnice. Královnu dorazila přivítat britská velvyslankyně Jan Thompson. Šanci na setkání s královnou v muzeu voskových figurín si nenechala ujít ani ředitelka Britské obchodní komory Marcela Černochová. Na počest britské královny zazněly známé melodie skupiny The Beatles v netradičním podání Telemannova kvarteta.

Slavnostní inauguraci uvedl René Kekely společně s Danielou Pedret, PR a marketingovou ředitelkou Grévin Praha. Na pódiu se objevila scénáristka a režisérka Pavlína Moskalyková, která bydlí hned vedle britské ambasády, a dostalo se jí vzdělání na anglické škole. Nechyběl ani stylista, vizážista a nově i návrhář Kája Pavlíček.

Nečekaná historická setkání

Je to téměř na den přesně dvacet jedna let, kdy britská královna Alžběta II. poprvé navštívila Prahu a setkala se s tehdejším prezidentem Václavem Havlem. Byla tenkrát středa 27. března 1996 a britský královský pár u nás strávil tři dny. Kromě Prahy navštívili i Brno, kde je vítalo tisíce lidí. Královna Alžběta II. je prvním britským monarchou, který navštívil Českou republiku. Nyní se toto historické setkání zopakuje. I když jeho aktéři jsou tentokrát voskoví. Podoba obou soch je však dokonalá.

V muzeu Grévin jsou možná i další královská setkání. Vosková královna Alžběta se zde setkává s jedinou vládnoucí ženou na českém trůně císařovnou Marií Terezií. Britská královna dorazila právě včas, aby stihla oslavy 300. narozenin císařovny, které se kvapem blíží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám