Hlavní obsah

Králové se 113 pokladničkami se vydali koledovat v Dobrušce a okolí, pomáhal i velbloud

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížila se devátá hodina ranní 9. ledna a kostel sv. Václava v Dobrušce se plnil desítkami královských družin. Všechny lavice zaplnili malí Kašparové, Melicharové a Baltazarové se svým dospělým doprovodem, aby si vyslechli požehnání z úst děkana Augustína Slaninky před zahájením Tříkrálové sbírky.

Foto: Dana Ehlová

Maličký Melichar si vzal s sebou na cestu svého kamaráda velblouda, a tak se mu v této společnosti jistě koledovalo mnohem lépe.

Článek

Je to již tradiční akt předtím, než všechny skupinky vyrazí do svých „rajónů“, aby se pokusily vykoledovat co nejvíce peněz pro lidi potřebné. 

Na požehnání netrpělivě čekali také Anička Čtvrtečková, Míša Bezvodová a Jiří Čtvrtečka a seděli v úplně stejné kostelní lavici jako vloni. Místo zde už prý mají vyhrazené a do Domašína, kde je čekalo na šedesát domů, vyrazili už počtvrté.  

Když pan farář požehnal nejen králům, ale i křídám, které používají na nápisy K+M+B 2016, následovaly důležité a poslední pokyny ředitelky Farní charity v Dobrušce Jany Poláčkové. 

Na závěr proběhlo ještě nezbytné focení na schodišti před kostelem sv. Václava. Srovnat desítky koledníků není úkol snadný, ale Petr Poláček disponuje letitými zkušenostmi, a tak koledníci zvedali betlémské hvězdy, vyluzovali krokodýlí úsměvy naprosto bez problémů a všichni přesně ve stejný okamžik.

Děti mají jednotné koruny a betlémské hvězdy, které připravili organizátoři sbírky. „Letos jsme vyrobili úplně nové, připravili jsme je mimo Dobrušku také pro Opočno a Deštné. Dobrušská charita jde v tomto směru příkladem a postupně ji kopírují ostatní. Koruna je nepromokavá a nastavitelná suchými zipy,“ řekla ředitelka Farní charity.     

Jedna z letošních královských družin v Dobrušce měla dokonce i čtyřnohého průvodce, který kdysi nechyběl při pouti králů do betléma. Maličký Melichar si totiž vzal s sebou na cestu svého kamaráda velblouda, a tak se mu v této společnosti jistě koledovalo mnohem lépe, je možné že mu hrbatý plyšák usnadnil lépe zdolat i část trasy.   

Tříkrálová sbírka 2016 je po Farní charitu v Dobrušce letos jubilejním patnáctým ročníkem. Zapečetěno bylo 113 pokladniček, z toho pro skupinky přímo ve městě F. L. Věka 49 pokladniček. Organizátoři mají radost, že se již osamostatnilo Deštné v Orlických horách a nakročeno k tomu mají v nedalekém Bačetíně.  

Stejně jako v předchozích letech je pro koledníky v pastoračním centru připraven teplý čaj, cukroví, buchty, chlebíčky a guláš, který se jako obvykle vařil v mateřské školce. S knedlíky a veškerým pečivem opět velmi pomohl Oldřich Klobas a jeho pekařství. 

A výsledek? Ten očekávají s napětím organizátoři i koledníci a všichni ostatní, kdo pomohli či pomáhají. Sbírka bude vyhodnocena v neděli 10. ledna krátce po 17. hodině při slavnostním zhasnutí vánočního stromu na náměstí F. L. Věka v Dobrušce.

Reklama

Výběr článků

Načítám