Hlavní obsah

Kouzelný zvonek vedle vánočního stromu v Ústí nad Orlicí plní mnohá přání

Novinky, Stanislava Dvořáková

Na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí vedle vánočního stromu byl umístěn zvonek. Kdo na něj zazvoní, nejlépe v blízkosti rodinných příslušníků, a vysloví své přání, může doufat v jeho splnění.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zazvonit si na kouzelný zvonek lze vedle vánočního stromu na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí.

Článek

Instalovaná zvonice je doplňkem vánočního stromu a typickým symbolem horských vesniček se zasněženým kostelíkem charakterizujícím zimní období. Nemá majestátní zvuk zvonů ani cinkot rolniček, a přesto kolemjdoucí často zatahají za šňůrku. Aspoň něco připomene bílé Vánoce a blížící se Štědrý den. V úterý 18. prosince však nejen jemné zvuky zvonku navodily ve městě kouzelnou atmosféru nastávajících svátečních dní.

Rodiče s dětmi se v odpoledních hodinách sešli v Rodinném centru Srdíčko, aby zhlédli hraný vánoční příběh s doprovodem krajiny Betléma na filmovém plátně. Dalším programem byly různé aktivity pro malé i velké ve formě her a soutěží a samozřejmě řada dárků, které Ježíšek s předstihem doručil.

Když se naplnila 18. hodina, zazněly v okolí chrámu Nanebevzetí Panny Marie slavnostní fanfáry v podání žesťového kvarteta Filharmonie Hradec Králové, které byly pozváním na vánoční koncert konaný v chrámu. Pořadatelem tradičního, již VI. adventního koncertu byl smíšený pěvecký sbor Alou Vivat. Jako host v programu vystoupil chrámový sbor Cecilské hudební jednoty Ústí nad Orlicí, žesťový kvartet Filharmonie Hradec Králové a pěvecké oddělení místní ZUŠ Jaroslava Kociana. Byla představena hudba klasiky a romantismu od českých i zahraničních skladatelů.

Koncert uvedlo Credo České vánoční mše J. J. Ryby, poté následovalo Haleluja Kobi Osharta, Gloria Jana Nováka, Ave Maria J. S. Bacha a Gounoda a řada dalších podmanivých melodií. Závěrečnou část tvořila směs koled, kdy se ke zpěvu přidalo obecenstvo zcela zaplněného chrámu. S přáním dirigenta, bývalého učitele Josefa Novotného, krásného prožití vánočních svátků si návštěvníci odnesli domů do dalších dní opravdový pocit štěstí.

V upomínku na dávný zvyk, kdy pod vánočním stromečkem nesměla chybět kniha, připravila Městská knihovna v Ústí nad Orlicí pro své čtenáře večer s vánočními povídkami - právě dobrá kniha je nejlepším přítelem. Výběr povídek z knih českých i světových autorů připravila Alena Janklová se zaměřením na tajemné příhody štědrovečerní noci, ale hlavně na veselé, které každý zná i z vlastní praxe. Z našich spisovatelů to byly příběhy Jana Nerudy, Ignáta Herrmanna, Jakuba Arbesa a Františka Nepila.

Kdo by nepochopil Trampoty štábního kapitána Kropáčka s kaprem a předvánoční mirakulum z povídky Vánoce, kde je líčeno, jak maminka krabici s upečeným cukrovím ukryla tak dokonale, že ji nikdo nenašel. Naštěstí na Štědrý den byla objevena. Párkrát se ale stalo, že zmizela tak dokonale, že byla nalezena až na konci června a použita jako odměna za vysvědčení. Dokonce existuje krabice, kterou hledají dodnes.

Potutelné úsměvy posluchačů svědčily o tom, že ledaskdo toto zažil i na vlastní kůži. Však cukroví a vonícímu punči, připravenému pro návštěvníky na dokreslení atmosféry příjemného večera s knihou, se toto stát nemohlo. Jen dohasínající plamínek svíčky připomněl, že čas předčítání se naplnil a nezbývá než se těšit na podobné veselé Vánoce doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám