Hlavní obsah

Kostelečtí hasiči v příštím roce oslaví 150 let trvání sboru

Novinky, Pavel Pávek

Sbor dobrovolných hasičů v Kostelci nad Černými lesy připravil na sobotu 15. prosince svou výroční schůzi. Obvykle jde o bilancování celoroční činnosti. Letos si v Kostelci také připomněli, že již příští rok oslaví sto padesát let trvání sboru.

Foto: Pavel Pávek
Článek

„Máme zhruba sedmdesát členů, aktivních je čtyřicet, Naše činnost ale není jen o hašení požárů, snažíme se být prospěšní i jinak. Připravujeme řadu kulturních programů od plesů až pro akce pro děti, těm se snažíme věnovat co nejvíce. Určitě stojí za zmínku i naše akce se sběrem nebezpečného odpadu a další, kterými se snažíme pomoci městu i podnikatelům. Myslím, že co se týče technického vybavení, jsme na tom velice dobře, a dá se říci, že nám dnes vlastně nic nechybí, třeba stanici máme novou šest let,“ uvedl starosta sboru Radovan Žyla.

Jako každý rok došlo také k ocenění některých hasičů. Patrně to nejvýznamnější se týkalo Jaroslava Pačesa, který u dobrovolných hasičů prožil neuvěřitelných 55 let. „Já se k hasičům dostal vlastně jednoduše. Jako kluk jsem bydlel v Jevanech, vedle nás stála zbrojnice a tak jsem se nějak automaticky přidal a pokračoval i po přestěhování sem do Kostelce. Jde o celoživotního koníčka, vlastně jsem nikdy nezatoužil po dráze profesionálního hasiče. Ani nespočítám, kolik jsem absolvoval všemožných školení, prošel jsem prakticky všemi existujícími funkce. Dnes dělám hospodáře. Nejvíce asi vzpomínám na přípravy oslav stého výročí trvání našeho sboru v roce 1974,“ říká služebně i věkem nejstarší hasič sboru v Kostelci.

V uplynulém roce kostelečtí hasiči absolvovali 54 zásahů, z toho 35 požárů, ostatní byly technické pomoci nebo likvidace úniků ropných látek, zaznamenali i jeden planý poplach. Na jednoduchou otázku, proč to všechno vlastně dělají, mají stejně jednoduchou a neměnnou odpověď: „Protože tady žijeme.“

Reklama

Výběr článků

Načítám