Hlavní obsah

Kostel sv. Vavřince v Klatovech bude hostit výstavu Markéty Jáchimové Před branami

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pátek 9. srpna připravila Galerie Klatovy / Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje, pro všechny své přátele, příznivce a milovníky umění výstavu Markéty Jáchimové s názvem Před branami. Slavnostní vernisáž proběhne v 18.00 hodin v kostele sv. Vavřince v Klatovech.

Foto: ilustrační foto z archivu Galerie Klatovy/Klenová

Kostel sv. Vavřince v Klatovech bude hostit výstavu Markéty Jáchimové Před branami

Článek

Výstavu zahájí ředitelka Galerie Klatovy / Klenová Ing. Hana Kristová, úvodní slovo přednese kurátorka výstavy PhDr. Lucie Šiklová, živý obraz Kateřina Kuglerová.

„Markéta Jáchimová (narozena 1988), dvojnásobná finalistka Ceny kritiků za mladou malbu s přesahy a držitelka Ceny sympatie za roky 2016 a 2018 pochází z Domažlicka, vystudovala pražskou UMPRUM a v současné době působí v KALI Gallery v Luzernu. Její dlouhodobé téma je čas jako moment v tomto světě a paralelně čas neexistující, bezčasí či věčnost. Jejich prostupná hranice ji vzrušuje stejně jako tělesnost, skrze niž ji zakoušíme. Symbolicky s těmito mohutnostmi souvisejí organické fragmenty, jež často začleňuje do svých děl,” uvedla kurátorka výstavy PhDr. Lucie Šiklová.

Dalším důležitým momentem pro její tvorbu jsou lesy, ty zdejší sehrály vpečeťující roli v jejím dětství, a dětství samo je pro ni důležité východisko tvorby.

„Přírodní a minimalistické prvky se v instalaci pro kostel sv. Vavřince propojují s quazibarokním tvaroslovím jejích obrazů - objektů. Fascinace napětím mezi smrtelností těla a věčností, propojující se obdobně jako v baroku rozličnými vstupy v nekonečný prostor, nachází zde hluboce symbolický výraz,” dodala kurátorka.

Výstava Markéty Jáchimové v kostele sv. Vavřince v Klatovech potrvá do 31. října.

Otevřeno: úterý – neděle v čase 10.00 – 12.00 a 13.00 – 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám