Hlavní obsah

Košařův memoriál se letos poprvé rozšíří o plavecké štafety

Novinky, Luboš Ibrmajer

V sobotu 22. února se v plzeňském plaveckém bazénu v Kozinově ulici již po dvaašedesáté uskuteční tradiční závodní klání Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 metrů prsa).

Foto: Luboš Ibrmajer

Start v kategorii mužů.

Článek

Letos, poprvé v historii, se rozšíří závody o populární štafety (4 x 50 metrů prsa žen a mužů). Představí se více než 150 účastníků z osmnácti plaveckých klubů z celé České republiky. Pořadatelem je Sportovní klub Radbuza Plzeň, o. s., který má za sebou stoletou tradici (klub byl založen v roce 1911).

Závod je pořádán na počest jeho předválečného člena Antonína Košaře, který byl pro odpor proti nacistické okupaci zatčen a umučen v koncentračním táboře. Pan Košař byl hlavně přeborníkem prsařských disciplín.

Výkony závodníků budou bodovány podle tabulek Českého svazu plaveckých sportů, zvítězí soutěžící s nejvyšším bodovým součtem. Rozplavání plavkyň a plavců bude od 9.15 hodin.

Závody v 10 hodin zahájí místostarosta Městského obvodu Plzeň 3 Radislav Neubauer společně s prezidentkou klubu, Lenkou Kohoutovou.

Vítězové v kategoriích mužů a žen na prvních třech místech si odvezou finanční prémie, v kategoriích žáků a žaček na prvních třech místech věcné ceny, ke kterým každý z oceněných dostane diplom.

Pro vítěze připravil Městský obvod Plzeň 3 putovní pohár starosty Jiřího Strobacha, který je osobně předá nejlepším účastníkům trojboje. Pro umístěné na druhém a třetím místě jsou připraveny medaile.

O loňskou obhajobu rekordů bude připraven bojovat mezi muži Jan Kutil (PK Slávia VŠ Plzeň), kterému budou soupeři Marián Dragúň (Bohemians Praha), Pavel Janeček (Delfín Náchod) nebo Martin Bejček (Vodní stavby Praha).

Kategorie žen přivítá plavkyně z různých klubů ČR. Favoritkou by mohla být Barbora Závadová (Klub plaveckých sportů Ostrava), reprezentantka České republiky, před kterou se třesou „fousaté“ rekordy. Mezi její soupeřky budou patřit Tereza Martinková (Bohemians Praha) a Michaela Kadlecová (Kometa Brno).

Mezi mladšími plavci ve věku 10 až 14 let bude mít své želízko v ohni i domácí Radbuza a to v podobě Václava Čermáka, medailisty z mistrovských soutěží. Jeho soupeři by mohli být Filip Slanina (Baník Sokolov) či Adam Karnold (PK Slávia VŠ Plzeň).

Boje o umístění na stupních vítězů v kategorii mladších plavkyň mezi sebou svedou hlavně Barbora Veselá (Slávia Chomutov), Natálie Vacková (PK Česká Lípa) a Josefína Vojtěchová (Slávia Praha).

Bazén bude po tento celý den k volnému plavání veřejnosti uzavřen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám