Hlavní obsah

Koryčanská pouť

Novinky, Zdeněk Horenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koryčany se připravují na tradiční pouť k svátku narození Panny Marie, která bude o tomto zářijovém víkendu. Socha Panny Marie, umístěná v záhlaví hlavního oltáře kostela sv.Vavřince, je řezbářskou plastikou a pochází z hradu Beckova na Slovensku.

Foto: Zdeněk Horenský

Z pouti v roce 2008

Článek

Koryčanskému kostelu byla darována Annou Bánffyovou roku 1570. Socha byla od dávných dob ctěna věřícími jako zázračná a kostel byl častým cílem mnohých poutníků z Moravy i ze Slovenska. Farností jsou zváni všichni příznivci a ctitelé Panny Marie Koryčanské. V programu bude ve farním kostele sv. Vavřince v Koryčanech celá řada bohoslužeb za poutníky a Mariánská pobožnost.

Náměstí se již plní atrakcemi převážně pro děti, nechybí kolotoče, houpačky a dnes již i ty nejmodernější pouťové atrakce. Jsou zváni příbuzní, známí a koryčanští rodáci, lidé chystají nějaké ty dobroty k pohoštění, ať již naslano či nasladko. Chystá se také něco k pouťovému přípitku. Určitě nebude chybět slivovice, která je v tomto kraji takříkajíc doma. Příkladně víno sem však  musí být importováno, neboť v těchto končinách v předhůří Chřibů se vinné révě již moc nedaří. Nebývalo tomu tak vždycky. V Blišicích, což je místní část, bývaly kdysi dobré vínko dávající vinohrady. 

Pouťové kulturní doprovodné akce budou probíhat již od pátku, v kulturním domě bude v pátek večer diskotéka, v sobotu večer pouťová zábava, řada restaurací se stane místy přátelských setkání. Počasí zdá se také přispěje k dobré pohodě, ale i kdyby se příliš nevydařilo, pouťovat se bude za každého počasí a ani to případně zamračené počasí jistě nepřinese chmury do tváří starousedlíků, rodáků a ostatních poutníků. Přijeďte se také podívat na tradiční pouť, v Koryčanech budete vítáni.

Reklama

Výběr článků

Načítám