Hlavní obsah

Koronavirem dosud onemocnělo 30 Jihočechů, v sobotu přibyl jeden nový případ

Novinky, Petr Pokorný
Aktualizováno

V Jihočeském kraji zaznamenali v sobotu k 18. hodině hygienici jeden nový případ nákazy koronavirem COVID-19. Celkový počet nemocných s touto diagnózou přesto zůstává v regionu na 30. Páteční případ pozitivně testovaného muže, pocházejícího z jiné části ČR, převzali hygienici na Vysočině.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

„Tento případ onemocnění byl do systému hlášení infekčních onemocnění následně vložen sousedním krajem Vysočina, neboť muž sice pobýval na území Jihočeského kraje, ale místem jeho trvalého bydliště je sousední kraj,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS JčK) Kvetoslava Kotrbová. Třicítku nemocných na jihu Čech tvoří 17 žen a 13 mužů.

K vyšetření na COVID-19 v sobotu lékaři indikovali v regionu 64 nových suspektních případů. „Jednalo se převážně o vyšetření osob s příznaky onemocnění, které by mohly svědčit pro onemocnění, což je teplota, rýma, kašel či bolesti těla, nebo kvůli kontaktu s již dříve zjištěným pozitivním případem onemocnění. Jeden zmíněný pozitivní případ, hlášený k 18. hodině, se týkal mladé ženy z Českobudějovicka,“ konstatovala krajská epidemioložka Jitka Luňáčková. Šlo o ženu, která pracovala v Rakousku, kde přišla do kontaktu s pozitivní osobou.

V nařízené povinné karanténě je v současné době více než 1700 Jihočechů a další přibývají.

Ucelený a pravidelně aktualizovaný přehled o vývoji nákazy COVID - 19 v České republice lze nalézt na webových stránkách: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

V souvislosti s preventivními opatřeními zavedenými kvůli nebezpečí šíření koronaviru na území ČR hygienici žádají obyvatele, aby krizové telefonní linky využívali pouze pro nezbytné zdravotní informace a jako zdroj odpovědí na dotazy obecného charakteru použili například emailovou adresu koronavirus@khscb.cz nebo web www.koronavirus.mzcr.cz, či nové stránky Jihočeského kraje https://covid.kraj-jihocesky.cz/.

Reklama

Výběr článků

Načítám