Hlavní obsah

Konference 75 let LSD ve vědě a umění zahrnuje přednášky, koncerty i ojedinělou výstavu obrazů

Novinky, Tomáš Váňa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 4. – 6. května se v Ostravě na Landeku uskuteční konference pro širokou veřejnost s názvem „75 let LSD ve vědě a umění“, pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje prof. Ing. Ivo Vondráka, CSc. Hlavním hostem bude světoznámý psychiatr českého původu prof. MUDr. Stanislav Grof, Ph.D.

Foto: Tomáš Váňa

Plakát konference.

Článek

Stanislav Grof na konferenci během 8 hodin přednášek představí své zkušenosti s výzkumy LSD, které probíhaly v šedesátých a sedmdesátých letech i v Československu. Vedle prof. Grofa vystoupí také čeští odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), České psychedelické společnosti a Mezinárodního transpersonálního centra Holos, kteří představí výsledky současných výzkumů práce s psychedelickými látkami a mimořádnými stavy vědomí.

Konference nabídne i bohatý doprovodný program. Její součástí tak bude ojedinělá výstava obrazů, jejichž tvorba byla ovlivněna LSD. Představí průřez tvorbou celkem deseti umělců včetně významného surrealisty mistra Romana Erbena.

Vystaveny budou poprvé také archiválie z dob výzkumů LSD v 60. letech, které zapůjčí Masarykův ústav a Archiv Akademie věd ČR. Slavnostní vernisáž za účasti všech umělců je na programu na páteční večer společně s přednáškou Stanislava Grofa na téma LSD v umění a bohatým kulturním programem.

Večery konference budou patřit také koncertům, v pátek večer to bude relaxační ambientní hudba Maok, v sobotu pak prostor bývalé kompresorovny rozproudí energetickou masáží skupina Létající koberec s videomappingem P. L. Kopeckého s následnou psytrance party.

Celá konference je umístěná v přírodním lesoparku Landeku v Ostravě, v budovách hornického muzea ve stylu tovární secese. Přímo v areálu konference vznikne pro účastníky stanové městečko, možnost ubytování je ale i v blízkých hotelech.

„Cílem konference je připomenout z historického hlediska význam objevu látky, která změnila mnoha lidem na světě život, zavzpomínat na počátky práce s LSD v bývalém Československu. Jedním z hlavních cílů konference je osvěta v oblasti nových přístupů v psychiatrické péči a přispění k větší otevřenosti lékařů vůči transpersonální psychologii a psychiatrii, a tím i ke zkvalitňování péče o duševní zdraví lidí,” uvedl MUDr. Milan Hrabánek z Mezinárodního transpersonálního centra Holos.

Vstupenky jsou k zakoupení na webové stránce www.75lsd.cz, kde zájemci najdou i kompletní program konference.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám