Hlavní obsah

Kolpík bílý se objevil nečekaně na severu Moravy

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácnou návštěvu zaznamenali ornitologové na rybnících v Poodří. V těchto dnech se na Novém rybníku u Studénky objevil kolpík bílý. Jde o teplomilný druh, který měl být touto dobou na cestě do Afriky a ne na severu Moravy.

Foto: Jan Havránek

Mladý kolpík bílý na rybníku v Poodří.

Článek

Kolpík bílý patří mezi brodivé ptáky, jeho příbuznými jsou čápi, volavky a ibisi. Žije v mokřadech jižní a západní Evropy a na severu Afriky. U nás hnízdí několik párů pouze v jižních Čechách. Na zimu odlétá do Afriky.

Kolpík je velký 80 až 93 cm a má rozpětí křídel asi 130 cm. Je zcela bílý, pouze dospělí ptáci mají žlutohnědou skvrnu na hrudi a chocholku. Mladí ptáci mají černé špičky letek. Charakteristickým znakem kolpíků je zobák ve tvaru vařečky.  

Na severu Moravy se objevil mladý pták, který pravděpodobně zabloudil a místo na jih se vydal na sever. Ornitologové ale věří, že se s přicházející zimou vrátí zpět na jih. Po zamrznutí rybníků by nenašel potravu a uhynul by hlady.

Reklama

Výběr článků

Načítám