Hlavní obsah

Kolekce filmových klapek je téměř kompletní. Bude největší v historii

Novinky, Kateřina Martykánová

V minulém týdnu dorazila do Zlína velká část umělecky ztvárněných klapek. Vznikne z nich unikátní kolekce téměř 140 kusů, svým rozsahem největší v historii. V neděli 29. května se klapky vydraží ve veřejné aukci, jejíž výtěžek poputuje Nadačnímu fondu FILMTALENT ZLÍN a opět podpoří tvorbu začínajících filmařů.

Foto: Kateřina Martykánová
Článek

Úkolu vytvořit z obyčejné dřevěné klapky výjimečné umělecké dílo se letos zhostil rekordní počet výtvarníků. Nechybí mezi nimi tradičně ani skvosty od známých umělců, jako jsou Olbram Zoubek, Boris Jirků nebo Ilja Hartinger. V minulém týdnu doplnili jedinečnou sbírku o své klapky s oblíbenými dětskými motivy například Jaroslav Němeček, Kateřina Miler, Ladislav Pálka a řada dalších.

„Právě zlínský výtvarník Ladislav Pálka letos pracoval s tématem 80. výročí ateliérů a ztvárnil zde legendární animované postavičky Ferdy Mravence a pana Prokouka,“ uvádí vedoucí projektu Irena Skaunicová, která hovoří i o dalších zobrazených tématech: „Na klapkách je letos ale zachycený třeba festivalový Zlín, protože řada umělců se při své návštěvě festivalu inspirovala jeho atmosférou.“

Kompletní kolekce 19. Salonu filmových klapek bude poprvé k vidění od 14. března v pražském divadle Hybernia. Poté se klapky postupně představí v Olomouci, Mladé Boleslavi, Zlíně a Brně. Jejich tradiční aukce se uskuteční v neděli 29. května a její výtěžek bude opět věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům.

Systém přidělování podpory doznal v loňském roce změny a již ve festivalovém týdnu byly vybrány projekty, které obdržely podporu pro nadcházející rok. V roce 2015 věnoval Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže o finanční podporu audiovizuální nebo vizuální tvorby finanční prostředky ve výši 800 tisíc korun na podporu 14 projektů - výstav, dokumentárních, hraných a animovaných filmů.

I v letošním roce se mají možnost tvůrci v soutěži o tuto podporu ucházet. Své přihlášky mohou zasílat až do 30. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám