Hlavní obsah

Kola cyklistům v Krnově ochrání bikeboxy

Novinky, Tomáš Gaudek

Na několika místech Krnova se objevily nezvyklé „přístřešky“ se solárními panely. Jedná se o takzvané bikeboxy, do nichž si cyklisté mohou uzamknout svá kola, a které se nachází ve Smetanových sadech, u střediska volného času, vlakového nádraží Krnov-Cvilín a před koupalištěm.

Foto: Tomáš Gaudek
Článek

„Boxů je celkem šestnáct, tedy čtyři sady po čtyřech kusech, přičemž do každého z nich lze uložit dvě kola. Při maximálním obsazení tak dokáží pojmout 32 jízdních kol. Uživatelé si mohou do boxů uložit také batohy nebo cyklistické přilby,“ popisuje cyklokoordinátorka Kristýna Kutálková.

Město Krnov na jejich pořízení získalo od Moravskoslezského kraje dotaci ve výši 65 procent z celkových nákladů, které činily 1 432 504 korun, včetně DPH. Aby byly splněny podmínky pro udělení krajské dotace, musely být bikeboxy instalovány u cyklistické stezky nebo trasy. O jejich rozmístění proto rozhodla speciální skupina, kterou zřídila radnice, když vstoupila do Asociace měst pro cyklisty.

Boxy by mohli cyklisté začít využívat už během léta, u každého je umístěn jednoduchý návod k použití. „Součástí sestavy je elektronický ovládací panel, pomocí kterého se boxy odemykají a uzamykají. Když cyklista uloží své kolo do prázdného boxu a zavře ho, následně na panelu zvolí vlastní PIN, čímž ho bezpečně uzamkne, a může odejít. Při návratu zadá opět PIN, platební kartou zaplatí poplatek podle přiloženého ceníku a box se odemkne,“ vysvětluje Kristýna Kutálková.

Cena použití bikeboxu je 5 korun za 24 hodin, stejnou částkou je zpoplatněno také dalších 12 hodin. Při uložení kola na dobu delší než 48 hodin vyjde každých následujících 12 hodin na 50 korun. Maximální doba použití bikeboxu je 72 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám