Hlavní obsah

Klienti frýdecko-místeckého hospice mohou trávit čas ve stínu nového altánu

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospic ve Frýdku-Místku, který jako jeden z mála provozuje město, nabízí svým klientům i jejich rodinným příslušníkům služby na vysoké profesionální úrovni, kterou se snaží prostřednictvím nových projektů stále zvyšovat.

Foto: magistrát FM

hospic - nový altán

Článek

Vedení hospice se snaží zpříjemnit pobyt v tomto zařízení nejen neustálým zvyšováním ošetřovatelského komfortu, ale také prostřednictvím volnočasových aktivit, které významně přispívají k celkové pohodě klientů.

„V loňském roce jsme pro naše klienty zřídili relaxační místnost s vířivou vanou, která sklidila veliký ohlas a je velice často využívána. V letošním roce jsme na rozlehlé zahradě vybudovali dřevěný altán. Zejména v letních měsících bude chránit před pálícím sluncem a poskytne klientům zastíněný a příjemný prostor pro vykonávání aktivizačních činnosti, ale také pro příjemně strávený čas po boku svých nejbližších,“ řekl ředitel hospice Jan Jursa s tím, že u altánu je také ohniště a první společnou akcí bude 3. června, za příznivého počasí, smažení vaječiny.

V hospici je 30 lůžek pro nevyléčitelně nemocné, u kterých není možná léčba vedoucí k uzdravení, ale prostřednictvím paliativní péče je u nich možné zmírnit důsledky onemocnění. Jejich pobyt není časově omezen.

Ubytování jsou v nadstandardně vybavených jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením, kuchyňkou a televizí. Rodinní příslušníci mají možnost strávit noc poblíž svých blízkých na přistýlce, čehož rok od roku využívají stále více. V loňském roce využilo služeb a péče hospice 227 nevyléčitelně nemocných.  

„Hospic nabízí také 4 lůžka pro odlehčovací službu, přičemž loni jsme poskytli péči 66 uživalům a k dispozici máme také 9 lůžek v rámci sociální služby, v jejímž rámci u nás bylo loni dočasně umístěno 24 osob,“ dodal Jan Jursa.  

„Po více než pěti letech provozu hospice se ukazuje, že naše rozhodnutí vybudovat a provozovat tento typ zařízení bylo správné. O vysoké úrovni poskytované péče svědčí jednak permanentní zájem o služby hospice, ale také děkovné dopisy pozůstalých a příbuzných klientů využívajících odlehčovací nebo sociální služby, kteří si chválí nejen odbornost personálu, ale zejména jeho brilantně zvládnuté komunikační schopnosti a přívětivý a empatický přístup, což dělá toto zařízení vyhledávaným a úspěšným,“ řekl primátor Michal Pobucký.  

Hospic se těší také neustálému zájmu ze strany studentů zdravotnických oborů, kteří v něm chtějí vykonávat odborné stáže. Mezi pravidelné praktikanty patří i studenti z Německa, kteří studují Péči o geriatrické klienty a každým rokem si pro výkon své praxe vyberou právě hospic ve Frýdku-Místku.  

Reklama

Výběr článků

Načítám