Hlavní obsah

Kincsem, nejslavnější klisna světa, je hvězdou zámku ve Slatiňanech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi tu stávala gotická tvrz, posléze majetek přecházel z rodu na rod, majitelů se vystřídaly tři desítky. Uprostřed zeleně zasazené moderní sídlo proslulo díky Františku Josefu Auerspergovi, jenž koncem 19. století nechal postavit u zámku nejmodernější hřebčín rakousko-uherské monarchie.

Foto: Milan Hospodka

Hold nejrychlejší klisně na světě Kincsem

Článek

Mycí boxy pro koně měly teplou vodu, bylo tu zázemí pro zaměstnance. Dostihové koně tu trénovali bývalí jezdci, hlavně Angličané. Stáje tu měli i kočároví koně, zrovna tak jako zvířata užívaná k parforsním honům.

Z nařízení státu hipologické muzeum

Auespergrové vymřeli po meči v roce 1942, dcera posledního majitele se provdala za Karla Trauttmansdorffa. V roce 1945 byl majetek zabaven a vnitřní zařízení rozkradeno. Téměř veškeré vybavení zmizelo do všemožných objektů, zčásti i do soukromí. Ze Slatiňan se naopak stalo po čase hipologické muzeum, kam se ve velkém vozilo z celého území vše, co souviselo s koňmi. Tento přesun postihl na 150 objektů, zámek spravuje Národní památkový ústav, který se snaží alespoň o částečné navrácení do původního stavu.

Čtyřnohý poklad

Velkým lákadlem je osud klisny Kincsem (1874-1887), nejúspěšnějšího dostihového koně světa. Kincsem znamená v maďarštině Můj poklad. Pojmenování udivilo, zvlášť při pohledu na nevzhledné hříbě, které nevypadalo, že by z něj mohlo vyrůst něco tak fenomenálního, jak se ukázalo v pozdější době.

„Stala se skutečnou legendou a legendy kolovaly také o původu jejích mimořádných schopností. V mládí byla ze své domovské stáje přes noc unesena skupinou kočovných tuláků. Následující den byli zloději i s koněm dopadeni. Udivený majitel se dotazoval, proč ze všech jeho koní ukradli právě tohoto. Dostalo se mu prorocké odpovědí, že jiní koně jsou možná statnější a krásnější, ale jen Kincsem je šampión. Zúčastnila se padesáti čtyř závodů a ve všech doběhla do cíle první. Zemřela v den svých třináctých narozenin k zármutku všech příznivců dostihového sportu. Maďarské noviny, které publikovaly zprávu o její smrti, byly orámované černou linkou a státní vlajky v ten den vlály na půl žerdi. Kostra Kincsem je k vidění v Zemědělském muzeu v Budapešti, kde se v jednom z městských parků nachází také socha v životní velikosti,“  říká slatiňanský kastelán Jaroslav Bušta.

Kinský vítězem

Milovníci dostihů znají příběh Karla Kinského, pocházel z knížecí větve starého českého rodu a byl bratrem slatiňanské zámecké paní, kněžny Vilemíny z Auerspergu. Jako první neangličan zvítězil 1883 v tehdy nejprestižnějším dostihovém závodě - Velké Národní Liverpoolské. Dres a jeho portrét najdete na čestném místě na zámku.

Učil děti hospodařit

Nejvýznamnějším majitelem byl František Josef kníže z Auerspergu (1856-1938). Milovník koní, vynikající hospodář a nadšený příznivec moderních technologií byl zároveň vzorným otcem a manželem, velmi dbal na rodinný život. Při procházce nádherným zámeckým parkem budete překvapeni malými roubenými chaloupkami. Kníže je nechal postavit pro děti. "Říká se tomu dětské hospodářství. Tam se děti Auerspergů pod dozorem učily hospodařit. Staraly se o zvířátka, vařily tam. Rodiče přicházeli na návštěvu a děti byly hostitelé, rodiče hosté. Tam se úlohy úplně obracely,"  dodává kastelán J. Bušta.

Reklama

Výběr článků

Načítám