Hlavní obsah

Karvinští úředníci vyrazili na kontrolu do Starého Města

Novinky, Milan Haluška

Negativní zjištění v některých lokalitách, ale také spíše pocit bezpečí v dalších částech. Takové jsou výsledky sobotní kontroly karvinské místní části Staré Město. Na místo hned ráno vyrazila asi desítka pracovníků magistrátu.

Foto: Město Karviná
Článek

Pod částí Starého Města chce společnost OKD těžit další uhlí, zatím nemá potřebné souhlasy města, státu a dalších institucí. Řada lidí už prodala OKD domy a odstěhovala se. Magistrát ovšem hlavně v posledních týdnech řeší řadu stížností na neposekanou trávu, údajné rabování v opuštěných domech a opakované neřešené černé skládky.

"Pravidelně dvakrát týdně sem chodíme na kontroly a řešíme konkrétní dílčí věci. Abychom ale získali celkový pohled, rozhodli jsme se najednou zkontrolovat plošně celé území od řeky Olše po Bohumínskou ulici," řekla vedoucí odboru stavebního a životního prostředí Magistrátu města Karviné Libuše Krupková.

Radnice si tímto krokem chtěla udělat celkový obrázek a zjistit, do jaké míry jsou četné stížnosti obyvatel relevantní. Už nějaký čas tam kromě kontrol magistrátu totiž denně hlídkuje městská policie. Řada stížností je ve směru ke společnosti OKD, která v oblasti už vykoupila některé domy, ale dosud je nezbourala. Ty podle místních lákají zloděje a pozemky chátrají. Kontrola se ale zaměřila na všechny objekty i pozemky.

"Nejsme tady jen kvůli OKD. Kontrola se týká všech pozemků, jednotlivých soukromých majitelů, ale i města," zdůraznila Libuše Krupková. Zároveň je ale také třeba říci, že některé demolice vykoupených domů nejsou zatím možné kvůli četným odvoláním ze strany občanských iniciativ. A ty si nyní stěžují na to, že nezbourané domy se údajně rabují.

Kritický stav garáží nebo neposekaná tráva

Sobotní kontrola odhalila prázdné domy, z nichž některé nebyly řádně zabezpečené proti vniknutí (zničené ploty, vymlácená okna, rozbité vstupní dveře, známky rabování), pozemky s neposekanou trávou, ale také garážovou oblast s černými skládkami i hroutícími se objekty garáží. V některých domech i garážích byly jasně patrné známky pobytu bezdomovců. Na straně druhé většina lidí v řádně obydlených domech odpovídala úředníkům, že se problémy průběžně řeší a že se až na výjimky necítí být ohroženi.

"Asi nejhorší je stav garáží. Jsou tam propadlé stropy, ukradená vrata, množství odpadků uvnitř i v okolí, nezabezpečené jámy. Je vidět, že tam žijí bezdomovci a může tam být nebezpečno," řekla Krupková. Některé z garáží patří fyzickým osobám, jiné už firmě OKD.

"Už jsme to s vlastníky před časem řešili, jak je ale vidět, náprava není, takže je vyzveme znovu a můžeme je pak samozřejmě pokutovat, ale rozhodně bychom raději viděli řešení na místě, než udělovali pokuty, protože stav některých garáží může být nebezpečný a za jakýkoli úraz by nesl odpovědnost vlastník," dodala Krupková.

Reklama

Výběr článků

Načítám