Hlavní obsah

Karvinští strážníci i asistenti diskutovali v problémové lokalitě města

Novinky, Milan Haluška
Aktualizováno

Karvinská městská policie ve středu odpoledne zorganizovala první setkání s občany přímo v terénu problémové části Nového Města – na náměstí Budovatelů, kde ovšem nebyla zrovna hojná účast. Diskutovat přišla jen zhruba dvacítka starousedlíků.

Foto: Milan Haluška
Článek

„Setkání navazuje na sérii besed, které jsme pro občany připravili například v Městském domě kultury, na městské policii a podobně. Tentokrát jsme se sešli v prostředí, které je lidem z problémové lokality vlastní a dáváme tím příležitost všem, kteří tady bydlí a mají zájem o diskusi, aby se s námi podělili o své vlastní zážitky a problémy, které bychom zkusili společně řešit,“ říká zástupce ředitele karvinské městské policie Václav Ožana.

Lidé poukazovali zejména na narušování nočního klidu, nepořádek či neposlušné a sprosté děti, které na náměstí Budovatelů pobíhají.

„Ty děti tady pobíhají, křičí a připadá jim to normální. Byla tady i hádka, lidé po sobě řvali, normální člověk se toho děsí. Domníváme se, že proto lidé tu lokalitu opouštějí, byť je krásná. U takových problémových lidí je problém i se sociálními dávkami, které nejsou exekuovatelné. Jestliže po narušení norem nepřichází sankce, tak samozřejmě ten člověk v tom pokračuje a jeho jednání je čím dál horší,“ sdělil ředitel městské policie Petr Bičej.

Starousedlíkům vadí chování problémových lidí, kteří vysedávají na lavičkách a dělají nepořádek. Pokud jsou upozorněni, jsou agresivní, zvoní lidem na zvonky, vulgárně jim nadávají. „Zkuste například dítěti dát pohlavek a se zlou se potážete. Lidé se v podstatě nemohou bránit, a to je špatně,“ doplnil Bičej.

Stejného názoru je také manažer prevence kriminality při městské policii Karviná Petr Slezák „Zejména u narušování občanského soužití je judikatura vysvětlena takovým způsobem, že strážník je v postavení nikoliv občana, ale nezávislé osoby. Mně to může vadit, ale pokud to nevadí někomu jinému, tak to nemůže nikoho pohoršovat, nemůže to narušovat občanské soužití. My lidi upozorňujeme, ale pokud není žalobce, není soudce,“ sdělil.

Lokalitu hlídají jak strážníci, tak asistenti. Od 1.9. přibere městská policie další 4 lidi na veřejně prospěšné práce. Tito lidé se budou lokalitou taktéž zabývat a městské policii budou hlásit přestupky. Hlídají se i záškoláci, kteří jsou následně oznamováni na odbor sociálně-právní ochrany dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám