Hlavní obsah

Karvinský most má svou pamětní minci

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer přijel v úterý do Karviné předat pamětní minci z ryzího zlata, na které je vyobrazen most Sokolovských hrdinů v Karviné-Darkově.

Foto: Milan Haluška
Článek

Unikátní železobetonový most v Darkově je osmým mostem v pořadí desetidílné mincovní série banky, v níž ČNB v letech 2011 - 2015 připomíná technicky, architektonicky nebo historicky zajímavé mostní stavby v Česku.

Podoba mince vzešla z veřejné soutěže vyhlášené v březnu 2013. Zúčastnilo se jí 22 výtvarníků, kteří předložili celkem 39 sádrových modelů. První cenu získal návrh studenta Vyšší odborné školy v Jablonci nad Nisou Asamata Baltaev za klasické, vyvážené zobrazení mostu nejlépe vystihující jeho podobu a originální zobrazení nosníků mostu na lícní straně návrhu.

Česká národní banka vydává do oběhu celkem 8200 půluncových mincí s mostem v Karviné-Darkově, vyražených ze zlata o ryzosti 999.9. Celkem 6500 kusů mince je ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 1700 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta je vyšší, neboť zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata nebo náklady spojené s výrobou. Minci vyrazila Česká mincovna.

Most v Darkově patří k významným památkám. Jeho autor, vídeňský stavitel Ing. Rabe, použil při stavbě jedinečné řešení tzv. odlehčeného železobetonového obloukového Vierendeelova nosníku v horním oblouku, navíc s prostorově působivým příčným ztužením v podobě trojice dominantních vodorovných prutů se střední příčkou.

Výběr článků

Načítám