Hlavní obsah

Karlštejn o víkendu ožije vinobraním

Novinky, Lukáš Kunst
Aktualizováno

O víkendu 30. září a 1. října odstartuje na Karlštejně a v celém podhradí XXI. ročník Karlštejnského vinobraní. Každoroční slavnosti vína a burčáku si nenechá ujít ani císař Karel IV. se svým doprovodem, který čítá na 300 účastníků historického průvodu.

Foto: Management hradu Karlštejn

Karlštejnské vinobraní - Cirkus LeGrando

Článek

Karlštejnské vinobraní se poprvé uskutečnilo již před jednadvaceti lety a vznikla tak tradice, na jejímž konci je jedno z nejvyhledávanějších vinobraní v zemi. Vinobraní si na Karlštejně každoročně nenechá ujít na 25 000 návštěvníků. 

Kromě bohatého programu nejen na hradě ale v celé obci Karlštejn, ze kterého si vyberou jak dospělí, tak i děti, pořadatelé nabízí několik tradičních a velmi oblíbených doplňkových aktivit.

Již několik let se mohou návštěvníci I. okruhu setkat na prohlídce nejen se šermíři, tanečnicemi nebo kejklíři, ale především se samotným císařem Karlem IV. a jeho chotí.

„Prohlídky jsou oživeny v průběhu celého víkendu a všichni účinkující se tak na prohlídce průběžně střídají. Má-li jeho císařská milost čas a není-li zaneprázdněna jinými povinnostmi v rámci vinobraní, ráda usedá v audienčním sále a rozmlouvá s návštěvníky,” říká s úsměvem Jaromír Kubů, kastelán hradu Karlštejn, který se o vinobraní stává purkrabím hradu a v historickém kostýmu jej můžete vidět v programu.

Již 4. rokem vyjíždí z Prahy-Smíchov historický parní vlak přímo na Karlštejn a zpět. „Jedná se o speciální expres ve stylu 50. let 20. století, jehož historické vozy s dřevěnými sedačkami táhne rovněž historická parní lokomotiva,” prozradil PhDr. Petr Weber, předseda Karlštejnského kulturního sdružení, které již 21 let vinobraní pořádá.

V neposlední řadě se také v sobotu ve 21:15 odehraje na louce u mostu přes řeku Berounku slavný muzikál Jaroslava Vrchlického Noc na Karlštejně v podání Poberounského soboru. Vstupné na tento muzikál je pro návštěvníky s platnou vstupenkou na vinobraní zdarma.

Petr Weber z KKS ale upozorňuje, že kapacita amfiteátru je omezená a po jejím naplnění bude vstup do hlediště uzavřen. „Pokud by se někdo na představení přece jenom nedostal, bude moci slavné muzikálové písničky díky ozvučení alespoň poslouchat,” doplnil Weber.

V sobotu večer v 19:45 se pak císař Karel IV. spolu s dvořany vypraví za svitu loučí z hradu do podhradí a zhlédne přímo na náměstí ohňovou show.

Celý program po oba dva dny je opravdu velmi bohatý a na jednotlivých pódiích se vystřídají jedny z nejlepších středověkých kapel, skupin historického tance a šermu, kejklířů a žonglérů v naší zemi. Těšit se můžete na Pány z Kolína, Alla Danza, In Flamenus, Grál Brno, Invictum, BraAgas, El Raks Sáel, Krless, Fioretto, kejklíře Pupa a Vojtána a spousty dalších.

Nezapomíná se ani na děti, kterým je jako každý rok vyhrazen prostor dětského hřiště u školy a jejich zábavu se postará Cirkus LeGrando, Divadlo Facka a další.

Vstupenky budou v prodeji při vstupu do vyhrazené části obce, sobotní vstupenka platí i v neděli.

Kompletní program naleznete na webových stránkách www.karlstejnske-vinobrani.cz nebo na www.hrad-karlstejn.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám