Hlavní obsah

Karlovský gastrofestival láká na ochutnávky i galavečeři s rakouským Michelinem

Novinky, Martina Žáčková

Již podeváté budou valašské Velké Karlovice na začátku podzimu hostit Karlovský gastrofestival. Nejnavštěvovanější gastronomická událost uprostřed krásné přírody Beskyd se letos koná ve dnech 7. a 8. října. Navíc opět se speciálním hostem, tentokrát rakouským michelinským šéfkuchařem Tonim Mörwaldem.

Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Tradiční součástí Karlovského gastrofestivalu je i jediná soutěž o nejlepší valašský frgál.

Článek

„Pro návštěvníky opět chystáme ochutnávky nejrůznějších specialit v místních hospůdkách a horských hotelích, rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové. Mezi jednotlivými gastro zastávkami se mohou návštěvníci během ochutnávek procházet po cyklostezce Bečva nebo se popovézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem, což akci dodává jedinečnou atmosféru,” uvedl Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jenž je hlavním pořadatelem akce.

Na jedné ze zastávek bude podle něj opět velký farmářský trh. „Chystáme i tradiční soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery a chybět nebude ani zábava pro děti nebo populární frgálová manufaktura, v níž si kdokoli může zkusit vyrobit vlastní valašský frgál,“ dodal Blabla.

Vstup je tradičně zdarma, což gastrofestivalu společně s pestrou nabídkou, programem pro celou rodinu a přírodní atmosférou přidává na oblibě. Jen loni jej během dvou dnů navštívilo 41 tisíc lidí nejen z České republiky, ale i blízkého Slovenska a dalších zemí.

Každý rok je součástí i speciální doprovodný program pro náročné gurmány v podobě sobotní michelinské galavečeře a nedělního michelinského oběda ve Spa hotelu Lanterna. K jejich přípravě pořadatelé vždy zvou uznávané kuchařské osobnosti oceněné michelinskou hvězdou. V minulých ročnících už se v Lanterně vystřídalo šest šéfkuchařů z ČR, Maďarska, Itálie a Německa.

„Letos přijede vyhlášený rakouský šéfkuchař Toni Mörwald, jenž vede michelinskou restauraci Le Ciel a v minulosti získal toto prestižní ocenění i v dalších rakouských podnicích. Už se těšíme na jeho noblesní rakouskou gastronomii s francouzským nádechem, snoubenou s pečlivě vybranými rakouskými víny,“ dodal Blabla.

Toni Mörwald je jedním z nejznámějších a nejuznávanějších rakouských šéfkuchařů. Působil v nejlepších restauracích v zemi, je držitelem řady mezinárodních ocenění, provozuje několik restaurací, vede kuchařskou školu Toni M., která je rakouskou jedničkou, a vydal také tři desítky kuchařských knih. „Jeho“ michelinská restaurace Le Ciel se nachází ve slavném Grand Hotelu Wien, který byl v roce 1870 vůbec prvním grand hotelem ve Vídni. Toni Mörwald restauraci řídí od roku 2015. Již v roce 2016 získala první michelinskou hvězdu a letos ji obhájila.

Reklama

Výběr článků

Načítám