Hlavní obsah

Kariéra Věry Špinarové byla bohatá nejen na hity, došlo i na festivaly, muzikály a divadlo

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Písně Věry Špinarové stále táhnou. Celkem pět titulů se nachází v oficiální hitparádě TOP 100, kterou každý týden přináší přehled tuzemské skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu. Žebříček nejprodávanějších CD potvrzuje stále velký zájem o nahrávky zpěvačky, která zemřela 26. března.

Foto: archiv Andonis Civopulos

Věra Špinarová a skupina Ivo Pavlíka. Kapelník úplně vlevo, Andonis Civopulos třetí zleva.

Článek

Pěvecká kariéra zpěvačky Věry Špinarové (1951 - 2017) začala koncem šedesátých let v Ostravě, kde prošla několika skupinami Flamingem, Royal Bandem i Majesticem, aby potom zazářila ve skupině Ivo Pavlíka. S ní se dostala i do zahraničí a Ivo Pavlík byl její manžel a kapelník v jedné osobě. On ji dovedl k prvnímu albu Andromeda (1972).

Řadových studiových alb natočila Špinarová během své kariéry celkem dvanáct, ty pak doplňuje osm kompilací respektive výběrů, přičemž album Jednoho dne se vrátíš - Největší hity 1970 - 2010 (2011) obsahuje 3CD.

Kompletní diskografii pak doplňují dvě "live" CD - Věra Špinarová  & Adam Pavlík - Největší hity Live (2009) a Petra Janů a Věra Špinarová - Live v Lucerně (2015) a album natočené v anglické mutaci - Hard Rockin´ Heart (1981).

Díky mimořádnému zájmu o její koncerty vyšly v poslední letech i tři DVD tituly - Věra Špinarová & Adam Pavlík Band - Největší hity Live (2009), Lucerna 2012 - Věra Špinarová & Adam Pavlík Band (2012) a Petra Janů a Věra Špinarová - Live v Lucerně (2015).

Vinylových inglů vyšlo zpěvačce 46. V roce 2001 se objevily ještě dva promo singly na CD. Z úspěšných singlových hitů nelze nejmenovat písničky jako Music box, Volej, volej, Grandhotel U tří strun, Raketou na Mars, Být sluncem na tvých víčkách, Fernando, Já mám ráda boogie, Georgie, Slunečné pobřeží, Valentino, Ten, kdo nemiloval, Meteor lásky, Bílá Jawa 250 nebo Jednoho dne se vrátíš, zpěvaččinu životní píseň.

Úspěšná byla Věra Špinarová také na dvou ve své době prestižních tuzemských festivalech: zatímco na festivalu Bratislavská lyra získala dvě stříbrná ocenění - v roce 1976 s písní Lúčenie a v roce 1981 s písní Meteor lásky, na Děčínské kotvě 1982 si s písní Píseň svou mi tenkrát hrál vyzpívala stříbrnou trofej i cenu publika. Ještě předtím, bylo to v roce 1975, se objevila na festivalu v polských Sopotech.

Co se týče videoklipů, známé jsou především tři. Dva natočila v roce 2001 na Maltě - jde o písně Jednoho dne se vrátíš a Málo mě znáš, třetí vznikl na duet s Petrem Bendem Smutný rána (2013). Z těch polozapomenutých možno připomenout ještě alespoň dva - duet se zpěvačkou Rebeccou Jdem dál (1994) a klip s písničkou Travis (1997).

Vedle koncertů se Špinarová, kde ji v posledních letech doprovázela kapela vedená jejím synem Adamem Pavlíkem, uvedla také na divadelní a muzikálové scéně. Její první rolí byla černošská zpěvačka v inscenaci Komik, kterou uvádělo ve druhé polovině 90. let minulého století Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Poté se objevila také v muzikálech Benzín a mejkap, Mrazík a Romeo a Julie.

K cenným úspěchům ostravské zpěvačky patří Zlatá deska a Platinová deska Supraphonu za album To nejlepší a Diamantová deska Supraphonu za 1 500 300 prodaných nosičů v letech 1969 - 2011.

Jejím osudovým mužem, jak často tvrdila, byl Ivo Pavlík, který ji hlavně v začátcích umělecky vedl. Dalším důležitým mužem byl zcela určitě kytarista, skladatel a aranžér Andonis Civopulos, který byl vůdčí osobností kapely Speciál. Pro Věru Špinarovou složil celkem jedenačtyřicet písní, což pro ni žádný jiný český autor neudělal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám