Hlavní obsah

Kardinál Duka pět let pražským arcibiskupem

Novinky, Ivana Kvasnicová

Před pěti lety, 10. dubna 2010, byl do funkce pražského arcibiskupa uveden Mons. Dominik Duka. Vystřídal tehdy kardinála Miloslava Vlka.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

„Musíme si uvědomit, že to byl on, kdo položil základy organizace naší arcidiecéze, kdo zavedl projektové trendy a udal směr života církve s dosahem pro ekuménu i společnost na celá další desetiletí,“ řekl kardinál Duka.   

Mezi těmi nejvýznamnějšími milníky zmínil např. blahořečení čtrnácti pražských mučedníků (13. října 2012) a výročí 25 let od svatořečení Anežky České, které se stalo jedním ze symbolů revolučního roku 1989 (15. listopadu 2014). Z těch nedávných mělo velký význam setkání mládeže. 

Současný pražský arcibiskup klade rovněž důraz na rozvoj velikonočních oslav konaných v katedrále sv. Víta. Další z priorit je rozvoj aktivit vycházejících vstříc lidové zbožnosti resp. oblibě různých happeningů a veřejných akcí spojených s církevní tematikou

Veřejné akce:

V Centru Dominikánská 8 při klášteře sv. Jiljí v Praze bude uvedena repríza divadelního představení „František blázen“ o životě a smrti sv. Františka z Assisi (16. dubna od 19.30 hodin), uskuteční se debata nad tématem „Až na věky věků – církev a věčnost“ (23. dubna od 19.30 hodin). Pozvání přijali Jaroslav Brož a Jan Sokol.

Uslyšíte autorské čtení Anny Háblové a dalších vybraných současných básníků s názvem Spiritualita současné poezie (30. dubna od 19.30 hodin). V kostele Nejsvětějšího Salvátora se koná teologická konference s názvem „Žít tajemství – Sekularizace jako šance" (17. a 18. dubna). V komunitním centru sv. Prokopa v rámci cyklu „Prokopská zastavení“ je připravena přednáška prof. Ctirada Pospíšila „Jan Hus – svědek křesťanské víry“ (21. dubna od 18.30 hodin). Akademická duchovní správa ČVUT pořádá v kostele sv. Bartoloměje debatu s prof. Martinem C. Putnou o jeho knize „Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity“ (21. dubna od 20. hodin).

Jako každý rok se koná pouť farností vikariátu Podřipsko na Říp (19. dubna). Hlavním celebrantem mše svaté, která začne v 15 hodin před rotundou, bude pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka.

Na již 80. tradiční pouť k hrobu Dr. Františka Noska do Poříčí nad Sázavou se vydají lidé dne 18. dubna. Mše svatá v kostele sv. Havla (u řeky) začíná v 15.30 hodin. Pod záštitou kardinála Dominika Duky se uskuteční pouť ke sv. Jiří. Mši svatou ke cti sv. Jiří bude od 18. hodin v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě sloužit biskup Karel Herbst (24. dubna).

Již počtvrté se koná Den zvoníků pražské arcidiecéze (30. dubna). Účastníky, kteří si v 15 hodin poslechnou zvonkohru na pražské Loretě, pozdraví v Arcibiskupském paláci kardinál Dominik Duka.

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka bude v ¨pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od 18 hodin sloužit mši svatou ke cti sv. Zikmunda (30. dubna).

Reklama

Výběr článků

Načítám