Hlavní obsah

Kapela šlape tak, jako nikdy předtím, říká kapelník Fleretu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě do konce roku čeká známou skupinu Fleret pěkná řádka koncertů, které odehraje jak v triu, tak v kompletní sestavě. A jak prozradil kapelník Zdeněk Hrachový, příští rok bude hodně hustý.

Foto: archiv Fleret

Vizovická kapela Fleret.

Článek

Je pravda, že tu a tam hraje Fleret i jako akustické trio?

Jsou to ojedinělá vystoupení sestavy Hrach - kytara, Stáňa Bartošík - housle a David Filák na cajon a různé rytmické nástroje. V této sestavě odezní jen pár koncertů ročně - a musím říct, že je o ně velký zájem.V akustické podobě u některých písní lépe vynikne valašská melodika a trojhlas, na kterém jsou stavěny naše refrény. Hrajeme průřez tvorbou Fleretu, samozřejmě písně z posledního alba O krásách Valašska a v tomto čase nebudou chybět ani autorské či valašské koledy.

Fleret ještě jezdí s paní Šulákovou?

Již rok a půl koncertujeme bez Jarmilky. Ta si užívá zaslouženého důchodu. Letos jsme udělali jeden společný koncert v Zádveřicích na námi konané přehlídce - a na příští rok opět plánujeme jedno společné vystoupení, které bude v rámci oslav třiceti let kapely Fleret.

Jakou máte na Jarmilu Šulákovou vzpomínky? Jak to vlastně trvalo dlouho?

Spolupracovali jsme s Jarmilou sedmnáct let. Na to, že s námi začala, když už byla několik let v důchodu, přičemž původní domluva byla na jednu studiovou píseň, je myslím slušná doba. Vzpomínky na Jarmilku? Respekt. Kdo nezažil, neuvěří. Hvězda a legenda ve všech směrech. Absolutní profík ve zpěvu, příkladný přístup k lidové písni a k národním tradicím, a někdy ne člověk, ale nadpřirozená bytost.

Jak hodnotíš poslední období? Kde jste od léta všude koncertovali?

Super. Jde vlastně o období, kdy koncertujeme s programem z již zmiňovaného posledního CD O krásách Valašska. To CD bylo hodnoceno kritikou i fanoušky hned vedle CD Zafúkané jako nejlepší a na koncertech je to znát. Ty písničky prostě fungují. Navíc jezdíme už druhý rok se skvělým bubeníkem a zpěvákem Davidem Filákem, takže kapela šlape tak, jako nikdy předtím nešlapala. Už i třeba na tom CD je to znát. A co pak teprve na koncertech.

Které písničky zabírají na koncertech nejvíc?

Vedle klasických flereťáckých pecek jako jsou například Zafúkané, Kurnikšopatožtone, Šak máte nalété, Večer křupavých srdíček, Vizovice a dalších to jsou naštěstí už i ty novější jako Kapůrková, O krásách Valašska, Neperte sa ogaré, Maloval mňa malíř a další… Prostě žádné velké umění, spíše melodické věci s údernou rytmikou a mohutným vokálem, které si můžou fanoušci s námi i zazpívat. A když pak jdou z koncertu, tak si je ještě pamatují. Na příští rok připadá pro Fleret jedno velké jubileum.

Co máte všechno v plánu v rámci oslav?

O nás je známo, že dokážeme slavit celý rok, ale než začneme, musíme odvézt nějakou práci a nachystat jak fanouškům, tak sobě nějaké to překvapení k těm třicetinám. Budeme točit živé CD, půjde o výběr hitovek, které nebyly na prvním „živáči“ Kurnikšopatožtojo. Vyjde i kniha, která mapuje celých třicet let Fleretu rok po roku a bude obsahovat bohatý fotodokumentační materiál. Knihu již dokončuje Jakub Malovaný a můžu slíbit, že půjde o velmi zajímavé počteníčko i pokoukáníčko. No a do třetice chystáme natočení dalšího DVD v této silné sestavě. K tomu samozřejmě nějaké speciální křtící koncerty i s hosty.

Reklama

Výběr článků

Načítám