Hlavní obsah

Kamenka ožila obrazy Romany Štrynclové z cyklu ZeMěKočky

Novinky, Simona Polcarová

Po delším čase vystavuje brněnská výtvarnice Romana Štrynclová opět na domácí půdě. Duckbar v Kamenné kolonii zaplnily její olejomalby z cyklu ZeMěKočky a FELIDAE. Speciálně pro tuto výstavu se na obrazech ke kočkám přidaly také kachny.

Foto: Petr Ivančic

Atmosféra na vernisáži

Článek

„V loňském roce jsem prošla celou kolonii, dům od domu, všechna zákoutí. Provedl mě starousedlík a dobrý kamarád Ivan Smýkal. Celou dobu jsme potkávali kočky. Živé, malované, keramické, v podobě domovního znamení,“ netajila se inspirací Romana Štrynclová.

Ač na souboru ZeMěKočky pracuje už od roku 2016, vystavená díla patří mezi nejnovější tvůrčí počiny a mají právě v Kamence svou premiéru. Skutečné kočky z Kamenné čtvrti se staly předlohou např. pro obrazy Tulák z Kamenky, Na Červeném kopci, Sousedka či Pan Kocour.

Bez povšimnutí nezůstal ani název Duckbar. Netýká se bláto mačkajících opeřenců, jak by se mohlo zdát, nýbrž starého citroenu, v němž jezdil jako četník Louis de Funès či filmový James Bond. „Raději jsem hledala inspiraci u živých kachen. Tak vznikly například obrazy Kachny z plakátu, Selfie nebo Přátelství,“ dodala Štrynclová.

„Romanu znám od začátku 90. let minulého století, což bych snad ani neměl říkat,“ uvedl Karel Heřman, zpěvák, herec, hudebník a textař skupiny Čankišou či Ukulele Orchestra jako Brno, který na vernisáži zazpíval společně s multiinstrumentalistu Ivanem Jaškem (SHIVANAM). Účastníkům akce nutně muselo v uších utkvět zejména Heřmanovo drnčivé „Mňauuu“.

„Vybrali jsme tři skladby, na kterých pracujeme již několik měsíců a které se podle našeho mínění k vernisáži koček hodily. Zpracováváme v nich akustickou podobu elektronických žánrů hlavně Chill-out , Psytrance a Ambient,“ vysvětlil Heřman.

„Vybírám začínající umělce – studenty středních a vysokých škol a také ráda dávám příležitost vystavovat každému, kdo má chuť něco tvořit,“ okomentovala aktuální výstavu Hana Grulichová Staňková, která v Kamenné kolonii pravidelně pořádá kulturní akce, mj. masopustní průvod či Štefanské hody.

„Na výstavě jsme se domluvily asi před rokem, pak jsme ještě dlouho hledaly termín. V Kamence jsem chtěla vystavovat už dávno, je to moje srdeční záležitost a vzpomínka na studia architektury. Potěšilo mě, že kočky z Kamenky, které jsou na obrazech, Hanka zná, a doplnila mi jejich příběhy. A taky ona sama kočky má,“ doplnila Romana

Výstava ZeMěKočky potrvá v Kamenné kolonii do konce listopadu a zakončí ji dernisáž Snímání obrazů za zvuku houslí Ivana Smýkala. Počítá se také s komentovanou prohlídkou a kočičími básněmi.

Duckbar je specifickým společenským centrem Kamenné čtvrti s prostorem pro pořádání výstav, koncertů, autorských čtení, divadelních představení a dalších kulturních pořadů. Nachází se na Červeném kopci v Brně v jedinečné urbanistické lokalitě, která je pozoruhodným příkladem obytné městské dělnické zástavby z 20. let 20. století, která vznikla ve vytěženém štěrkovém kamenolomu. Kamennou kolonii nebo též Kamennou čtvrť či Kamenku tvoří asi 130 historických malých domků se sedlovými střechami a miniaturními dvorečky, které si i přes různé dostavby zanechaly svůj prvotní vzhled z období první republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám