Hlavní obsah

K šesti set případům o tropickém víkendu vyjížděli moravskoslezští záchranáři

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropické teploty o víkendu přispívaly ke zvýšené výjezdové činnosti moravskoslezských záchranářů, kteří zasahovali u 618 případů.

Foto: ÚSZS MSK

Ilustrační foto

Článek

"Pokud jde o zásahy, které mají pravděpodobnou souvislost s neobvykle vysokými teplotami, záchranáři evidují jednoznačný nárůst kolapsových stavů, nevolností a zhoršení zdravotních obtíží.  O uplynulém víkendu záchranáři zasahovali v takových případech u padesáti čtyř pacientů," uvedl mluvčí ÚSZS MSK Ladislav Lang.

K závažným dopravním nehodám a úrazům v kraji naštěstí nedošlo. Pokud ano, jednalo se spíše o lehká nebo středně těžká zranění. Více než tři desítky pacientů s úrazem záchranáři ošetřili.

Jedním ze zraněných byl sedmnáctiletý mladík, který na havířovském koupališti po skoku do vody utrpěl poranění hlavy pádem na dno. Mladík byl v krátkodobém bezvědomí, po chvíli však se záchranáři komunikoval a po prvotním ošetření byl převezen na urgentní příjem do havířovské nemocnice.

Tři posádky záchranářů vyjížděly také k dvouletému dítěti, které spadlo z prvního patra domu v Opavě. Na místo ihned vyjela rychlá zdravotnická pomoc. Dítě bylo při vědomí a po ošetření bylo vrtulníkem transportováno do Fakultní nemocnice v Ostravě.

"V takto horkých dnech záchranáři doporučují omezit fyzickou zátěž a dodržovat doporučený příjem tekutin. Dospělý by měl za den vypít alespoň 2-3 litry. Seniorům a dětem je vhodné tekutiny nabízet aktivně a přimět je k pití i v případě, že žízeň nepociťují. Jsou to nejčastěji ohrožené věkové skupiny", dodal Lang. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám