Hlavní obsah

K pravěkému pohřebišti lidé úctu rozhodně nechovají

Novinky, Jan Kaše

Pneumatiky, igelity, plasty, ale také mrtvé ovce. Tak dnes vypadá nenápadný lesík poblíž Horšovského Týna, který našim předkům sloužil jako pohřebiště.

Foto: Jan Kaše

Remíz u Horního Metelska

Článek

Nad obcí Horní Metelsko se do nadmořské výšky 450 metrů pozvolna zvedá kopec, nazývaný Remíz. Je velice dobře viditelný jak z širokého okolí, tak i ze silnice spojující Horšovský Týn a Miřkov.

Zdejší lokalita přitahovala lidi již v období pravěku. Remíz pak pro ně představoval posvátný okrsek, který se stal místem posledního odpočinku pro řadu našich předků. 

Mohylové pohřebiště, které se zde nachází, měli pravěcí lidé v úctě. To se již bohužel nedá říci o nás, dnešních lidech. Při našem zcela mylném pocitu nadřazenosti v rámci přírody se v mnoha případech nezastavíme asi před ničím.

Když dnes zavítáte do Remízu, po chvíli se raději obrátíte a znechuceně odejdete pryč. Někdo si z lesíku udělal skládku a nepotřebné věci nacházíte na každém kroku, zvláště v dolní části, která je dobře přístupná. Můžete tak vidět pneumatiky, igelity, nejrůznější plasty a mnoho dalších věcí. Je to opravdu smutný pohled na místo, které je součástí naší historie.

Nejhorší je však skutečnost, že se někdo neštítil v Remízu vyhodit ani mrtvé ovce. Zda je tady zabil nebo přivezl již mrtvé, není podstatné. Dotyčný ani neuznal za vhodné si po sobě tu spoušť uklidit. Co to bylo za člověka, lze jen spekulovat, stejně jako o těch, kteří si z Remízu udělali skládku.

Pokud patříte k milovníkům historie či turistiky, raději se Remízu vyhněte. Jindy bezesporu krásné a zajímavé místo se lehkomyslným a neodpovědným přístupem některých lidí stalo spíše místem hrůzy, které nestojí za vaši návštěvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám