Hlavní obsah

K Ježíškovi do Domu historie Přešticka

Novinky, Věra Kokošková

K Ježíškovi je název letošní vánoční výstavy v přeštickém městském muzeu a podtitul přináší bližší vysvětlení: Vánoce malířky Marie Fischerové-Kvěchové. Důvodů, proč volba padla právě na ni, bylo několik, jedním z nich bylo, že s Přešticemi ji pojily příbuzenské vztahy, jezdila sem ke strýčkovi.

Foto: Drahomíra Valentová

Plakát, zvoucí na výstavu v Přešticích, vychází ze stejnojmenné dětské knížky MFK z r. 1941.

Článek

Starší generace má Marii Fischerovou-Kvěchovou (1892 - 1984) spojenou především s její originální tvorbou pro děti. Na této parketě se nejvýrazněji snoubila malířčina řemeslná zručnost s hlubokým zájmem o národopis a lidovou kulturu.

Věnovala se ale i dalším uměleckým disciplínám, jako byly přírodopisné studie, užité umění, textilní a módní návrhářství, či na svoji dobu pozoruhodná sběratelská činnost. Přeštická výstava si však předsevzala ukázat jeden velmi specifický úsek tvorby MFK, a to její lásku k nejkrásnějším svátkům roku - Vánocům.

„Babička Vánocemi žila,” vypráví její vnučka Helena Kratochvílová-Borková. A právě podle líčení, jak probíhaly Vánoce v černošické rodinné vile, je také koncipována komorní expozice v podkroví muzea. Hlavní roli hrají vánoční strom a velký obraz Madony, jako stvořený k adventnímu rozjímání. To vše obklopené šedesáti originály kreseb a různými dalšími artefakty s vánoční tématikou.

Po roce 1948 nemohla Marie Fischerová-Kvěchová jako "buržoazní umělkyně" publikovat. Její autorská výstava v Přešticích, po Listopadu první v Plzeňském kraji, chce být malou splátkou dluhu, který vůči ní máme.

Za vánoční pohodou v ryze národním ladění zvou tvůrci v době od 30. listopadu 2019 do 5. ledna 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám