Hlavní obsah

Judistické trio z Prahy se utkalo s Evropou

Novinky, Jana Horáková

Judistické trio z Prahy - Václav Sedmidubský, Jaromír Musil a Michal Krpálek - se představilo na mistrovství Evropy v judu do 23 let v Sarajevu. Sobotní den Václava a Jaromíra nebyl příliš příznivý, avšak Michal uspěl a získal skvělou bronzovou medaili.

Foto: Jana Horáková

ME U23 Sarajevo

Článek

První do bojů zasáhl Václav Sedmidubský ve váze do 73 kg. Los mu určil soupeře ze Slovinska Tadeje Ceha. Václav ke svému prvnímu zápasu na turnaji přistupoval s úctou, střídal své útočné chvaty a následně bránil útoky soupeře. Rozhodujícím hodem byl až na konci utkání chvat osoto-gari, který Václav skvěle ovládá a tento podmet nohou řadí mezi své nejoblíbenější

Ve druhém kole nastoupil proti Nadiru Babayevovi z Azerbajžánu. V prvních minutách po malé nepozornosti Václav prohrával na wazari. Po vzájemném vyčerpávajícím boji docházely Babeyevovi síly a fyzicky vyzrálejší Václav se dostal do aktivnější pozice. Rozhodčí trestali pasivního Babayeva tresty shido.

K dorovnání utkání bylo zapotřebí ještě více Václavovy aktivity. Necelou minutu před koncem Václav vzal osud do vlastních rukou a vložil své síly do jediného úspěšného hodu. Hod se povedl, ale bohužel postraní rozhodčí ho označili jako neplatný hod mimo tatami. Časový gong ukončil zápas a pro Václava tak bohužel skončil i celý turnaj

Druhým zástupcem české republiky byl Jaromír Musil ve váze do 81 kg. Po letošní úpravě pravidel juda, kdy se přísnily úchopy pod úrovní pásku, má mnoho dlouholetých závodníků problémy s již zažitými technikami, která nová pravidla přísně zakazují pod trestem vyloučení ze zápasu.

I Jaromíra postihla nová pravidla, když po minutě zápasu při nepřehledné situaci u jednostranného úchopu se pokusil o chvat te-guruma. Rozhodčí posoudili tento akt jako podvlíkání a následný úchop za nohu, což je proti pravidlům juda a Jaromíra diskvalifikovali ze zápasu.

Třetím želízkem v ohni byl Michal Krpálek. Michal si vedl opravdu skvěle. Přešel přes svůj první zápas, kdy na držení vyhrál nad rumunským judistou. V dalším zápasu zaváhal s ruským Sitimovem, ale vše dohnal v opravách, kdy perketním hodem porazil Maďara. V boji o třetí místo ukázal Michal taktické judo a mohl se tak radovat ze svého obrovského úspěchu - 3. místa na ME.

Více o bronzovém úspěchu Michala Krpálka zde

Info na www.eju.net

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám