Hlavní obsah

Jubilejní 15. ročník festivalu Za poklady Broumovska proběhne online i naživo

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Za poklady Broumovska, který oživuje každé léto kostely na Broumovsku, letos oslaví jubilejní 15. ročník. První polovina festivalu proběhne online, vybrané natáčení červencových koncertů zpřístupní pořadatelé i veřejnosti. Srpen již bude celý patřit živé hudbě.

Foto: Foto: archiv festivalu

Festival Za poklady Broumovska se po celé léto koná v kostelích na Broumovsku.

Článek

Festival zahájí v sobotu 27. června Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou Andrease Sebastiana Weisera s klavíristou Matyášem Novákem. Koncert bude právě z důvodu hygienických opatření odvysílán pouze online na festivalovém youtube kanále a na mall.tv.

Kromě Mozartovy Symfonie D dur č. 35 zazní na zbrusu nový klavír Antonín Petrof v sále hradecké filharmonie Beethovenův Koncert č. 1 C dur.  Perličkou provedení bude i to, že k 250. výročí skladatelova narození vydává festival Za poklady Broumovska tiskem faksimili dobového opisu klavírního partu právě tohoto koncertu.

Další tři festivalové koncerty proběhnou nejen online, ale zároveň budou zpřístupněny veřejnosti v datech natáčení jednotlivých koncertů. V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují se představí klavírista Ivo Kahánek s vítězkou Broumovské klávesy Norou Lubbadovou, ve vižňovském kostele sv. Anny proběhne vystoupení sopranistky Jany Šrejmy Kačírkové, kytaristy Lukáše Sommera a M. Nostitz Quartet.

Mezzosopranistka Ester Pavlů a barytonista Roman Hoza se pak představí společně s klavíristou Ahmadem Hedarem v kostele sv. Barbory v Otovicích. Pouze online bude pak k vidění v sobotu 25. července speciální exkluzivní záznam, který pro festival chystá rakouský soubor čtyř saxofonistů Aureum Saxophone Quartet.

Srpnové koncerty pro veřejnost se pak vrátí ke klasickému scénáři, tedy k živým koncertům v broumovských kostelích.

Hned 1. srpna přivítá posluchače v kostele sv. Prokopa v Bezděkově loňský vítěz soutěže Pražské jaro, hobojista Martin Daněk s cembalistkou Monikou Knoblochovou a violoncellistkou a hráčkou na violu da gamba Mélusine de Pas.

Následující sobotu 8. srpna zazní v kostele sv. Jiří a Martina v Martínkovicích oblíbený koncert lektorů Letních hornových kurzů v podání hornistů Zuzany Rzounkové, Jana Vobořila, Dariuse Mikulského (Polsko), Jörga Brücknera (Německo), za doprovodu klavíristky Jany Goliášové.

Na festival se vrátí i soubor Prague Cello Quartet. Jejich vystoupení je plánováno do božanovského kostela sv. Máří Magdalény na 15. srpna. Festivalový debut čeká Pražský žesťový soubor s varhaníkem Alešem Bártou v kostele sv. Petra a Pavla v Broumově, i královéhradecký sbor Jitro v ruprechtickém kostele sv. Jakuba většího.

Festival zakončí 27. září Pavel Šporcl a Gipsy Way Ensemble v sále Dřevník broumovského kláštera.

Kromě tradičního dobrovolného vstupného, které festival každoročně věnuje na záchranu kostelů, budou moci posluchači podpořit festival i kostely broumovské skupiny na webu www.darujme.cz.

V průběhu festivalu se uskuteční také 6. ročník Letních hornových kurzů, které proběhnou od 2. do 8. srpna v broumovském klášteře.

Reklama

Výběr článků

Načítám