Hlavní obsah

Jsme satanisté, proto obrácený kříž nesundám, hájí se v Kadově

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malé vesnici na Znojemsku již týden visí na jednom z domů obrácený kříž. Takto znevážený křesťanský symbol nehodlá mladý muž ze svého domu sundat ani na žádost občanů, ani starostky obce. Podle právníka je dokonce možné, že tímto počinem porušuje zákon.

Foto: Marek Venuta
Článek

Tento týden jsme informovali o vesnici Kadov, kde si na dům pověsili obrácený kříž zde. Protože čtenáři projevili o tento případ zájem, přinášíme jeho další pokračování a zjištěné nové skutečnosti.

Vyvěšení kříže ve vesnici zvedlo vlnu nevole u věřících i ateistů. Se žádostí, aby byl tento kříž sejmut, oslovili občané starostku obce. Starostka Marie Vodičková osobně žádala dotčeného občana, aby takto pohaněný symbol z domu odstranil. Místní si nepřejí, aby byl kříž takto urážen a mají též obavu o reputaci obce, kterou navštěvují i cizí lidé a nechtějí být s tímto případem spojováni. Interpelace starostky vyšla naprázdno.

Majitel domu ji vysvětlil: "Jsme satanisté a takto si svoje domy označujeme. Je to naše víra a náš majetek, tak nám do toho nemá kdo co mluvit." Kříž zůstává nadále na svém místě.

Oslovený právní zástupce k tomu poznamenal, že zde byla možná naplněna skutková podstata trestného činu výtržnictví podle § 202 tr. zák. a § 198 tr. zák.

 Argument, že oficiální symbol "Církve Satanovy" je obrácený kříž, neobstojí, neboť Ministerstvo kultury nemá toto sdružení v registraci církví a náboženských společností, kterých je u nás evidováno 35.

Satanismus u nás

 U jeho začátku stál v devadesátých letech frontman blackmetalové skupiny Root Jiří Valter alias Big Boss. Po jeho stažení z veřejného působení převzala vedení církve takzvaná Rada třinácti a nazvali se První Česko-Slovenský Chrám Církve Satanovy. Toto satanské učení vychází ze satanské bible napsané v roce 1969 Antonem Szandor LaVeyem.

Kniha je inspirovaná nihilismem, sociálním darwinismem a Fridrichem Nietzschem. Za smysl své existence považují konzumní sebeuspokojení a kladení sama sebe do středu veškerého dění, tento souhrn myšlenek je někdy nazýván egoteismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám