Hlavní obsah

Jizerská magistrála je doménou seniorů

Novinky, Milan Turek

Jizerská magistrála se proplétá mezi vrcholky hor na severu Čech. Celou zimu jsou upravovány běžecké stopy na 170 kilometrech celými horami. Letos zima ještě nekončí a do stop vyrazí především senioři. Magistrála je pro ně silným opiátem, dovedou namazat a běh je prostě paráda.

Foto: Milan Turek

Všední dny na magistrále jsou nádherné svým jizerským tichem a osamělostí člověka v přírodě

Článek

Pro velkou většinu lyžařů sezóna již skončila. Autobusy se však stále naplňují seniory, ti  ovládají magistrálu a vyjíždějí do stop jarního sněhu. Namazat lyže pro jakýkoliv sníh dovedou nejlíp, i když mažou pravěkým Drixem nebo Skivem.

V celé České republice je málo míst, kde je tolik možností sportovního vyžití v zimním období, kde je tak krásný bílý ráj jakým je ten liberecký. Víkendová návštěvnost Jizerek je až dvacet tisíc lyžařů. Jsou léta, kdy se lyžuje od listopadu a jezdí se i v květnu, což bude asi letos. Pro lyžování je výzbroj poměrně drahou záležitostí, v Liberci se často dá pořídit u popelnic naprosto zdarma, použité lyže i boty. Televizní panorama podá informace o možnostech lyžování a spolu s internetem ovlivní rozhodnutí, zda vyrazit na běžky. S precisností přehled o lyžování lze najít v Jizerských novinách spolu s mapou stop.

Kdyby si někdo myslel, že senioři si vyjedou jen tak pár kilometrů, pak je nutné vyvést z omylu osobu neznalou poměrů. Manželský pár z Jablonce byl letos třicetkrát na běžkách, muži je sedmdesát, manželce šedesát. „Jezdíme pořád, naposled jsme byli vlakem v Kořenově a odtud jsme projeli přes Jizerky až do Bedřichova,“ uvedli.

Sportovně vyhlížející vyšší muž jezdí na běžky denně, občas vypomáhá při úpravě tratí a vyjíždí jako pomocník řidiče rolby. Drobnější postavička ženy vybíhá se psem od elektrárny v Rudolfově a s dobře namazanými běžkami se vydává až na Jizerku, což je dobrých dvacet tam a dvacet zpět, podobně senior, který jezdí obden. Absolvuje podobnou trasu.

Na magistrále potká člověk hodně žen, jedou samy, často však ve dvojicích. Dvacet a více kilometrů jsou pro ně dávky, aniž by přemýšlely. Neříkejte, že to za půl hodiny stihne z Hřebínku k autobusu, ale i ona trasu šesti kilometrů zvládne. Jarní sluníčko láká však spíše k posezení než k velkým lyžařským výkonům a tak u kávy nebo zelňačky posedává skupinka seniorů u občerstvení na Hřebínku a nastavuje tváře blahodárnému sluníčku. Letos byla zima tužší a slunce bylo málo, je vzácné, i když kvalitu sněhu zhoršuje.

Pepík má už přes sedmdesát, ale jezdí několikrát za týden a koho potká, každého pozdraví. Jedna velká rodina běžkařů-seniorů - už to nejsou anonymní davy, ale seniorská selanka. Zdraví se přívětivě, ať šplhají do kopce nebo sjíždí či se plouží. Každé pozdravení je jako milé políbení, slunce a nádherná nálada na běžkách je pro seniory na jarním sněhu opiátem, přinášejícím radost a pocit, že život je i v tomto věku nádherný, že stojí za to žít.

Lyžařská magistrála je stále upravována a nástupní místa jsou dostupná  městskou dopravou z Liberce a Jablonce nad Nisou. Oblíbené kiosky uprostřed hor poskytují příjemné odpočinutí a chutné občerstvení. V provozu jsou stopy i v Libverdě a Novém Městě pod Smrkem, oblíbený je nástup ze Smědavy nebo od Mořiny z Příchovic.    

Z Kořenova navazuje magistrála na krkonošské stopy, z Jizerky přes Orle na polské tratě.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám