Hlavní obsah

Jihočeský festival přivede na pódia dvou měst hvězdy světového jazzu

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň a České Budějovice budou ve dnech 14. - 16. srpna dějištěm hlavních koncertů letní části Jihočeského jazzového festivalu - ČEZ 2014. Projekt, který podpořila Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ, přivede na pódia dvou měst hvězdy světového jazzu Richarda Bona, Davea Douglase či Iana Ritchieho.

Foto: Jiří Grauer

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2014

Článek

Tváří letošní letní části festivalu je Richard Bona, americký zpívající basový kytarista, který do Českých Budějovic přiveze zbrusu nový projekt jazzu, flamenca a africké hudby. Jedná se o zbrusu nový program, který byl poprvé představen veřejnosti na konci května tohoto roku ve Španělsku.

Bona je jedním z nejvytíženějších hudebníků planety. Jeho jméno figuruje v dlouhé řadě nahrávek či spoluprací s dalšími hvězdami jazzu i populární hudby jako je Bobby Mc Ferrin, Mike Stern, Raul Midon, Joe Zawinul. Richard Bona vystupuje na podiích od pěti let, hraje na vlastnoručně vyrobené nástroje a tvrdí se o něm, že dokáže zahrát na jakýkoli nástroj.

Moderní současný jazz na open air festivalu zastupuje Dave Douglas, jeden z nejlepších a nejvšestrannějších trumpetistů světa, který přiváží neméně skvělý kvintet. Douglasova kontrabasistka Linda Oh bude moci dokázat, proč její renomé raketově stoupá jazzovým světem.

Letní část Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2014 stojí na základech celoročního fungování českobudějovického jazz a blues klubu Highway 61, který se od svého otevření v červnu 2012 stal jednou z nejznámějších z českých hudebních scén.

Na podzim se pak v klubu pod hlavičkou festivalu chystají koncerty mistra piana z bandu Avishae Cohena Shai Maestra z Izraele, amerického zpěváka Curtise Stigera, který je ozdobou každého světového festivalu, kanadských Monkey Junk, Pee Wee Ellise, funkového mistra saxofonu z kapely Jamese Browna a celé řady dalších hudebníků.

Program letního festivalu:

14. 8. Třeboň  - 17:30 Masarykovo náměstí

Bobesh (CZ) - smooth jazz

Sisa Feher Quartet aka Fehero Rocher (SK) - jazz, soul

Ian Richie´s Soho Project (UK/CZ) - jazz, funky

15. 8. České Budějovice – 17:00 Piaristické náměstí

Season Match (CZ) - pop jazz

Ian Richie´s Soho Project (UK/CZ) - jazz, funky

Dave Douglas Quintet  (USA) - modern jazz

22.30 afterparty v klubu Highway 61 s kapelou Grooving High

16. 8. České Budějovice – 17:00 Piaristické náměstí

Musiquarium  (CZ) - soul jazz orchestra

Markovič Funky Family (CZ/SK/CUBA) - funky

Richard Bona "Flamenco Project" (USA/Spain) - jazz, flamenco, afro music

22.30 afterparty v klubu Highway 61 s kapelou Štěpán Markovič South Bohemia All Stars Band

Koncerty v Třeboni jsou zdarma, na koncerty v Českých Budějovicích je symbolické dvoudenní vstupné 100 korun. Vstupenky v prodeji v síti CBsystem.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám