Hlavní obsah

Ještěd oslavil čtyřicáté výročí znovuzrození dominanty na svém vrchu

Novinky, Bohumil Žďárský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 21. září probíhaly na Ještědu oslavy. Slavilo se znovuzrození nové dominanty na vrcholu této nepřehlédnutelné hory. I když se počasí k této události obrátilo zády, účast na vrcholovém areálu byla značná.

Foto: Bohumil Žďárský

Vysílač a hotel na Ještědu

Článek

Večer 31. ledna 1963 vyhasly obrazovky televizorů, které snímaly signál z vysílače Ještěd. Neopatrností při rozmrazování potrubí vznikl požár a celá stavby vyhořela. Byla vyhlášena architektonická soutěž v únoru 1963, které se účastnilo 11 architektů a týmů.

Porota za vítěze soutěže vybrala architekta Karla Hubáčka, se kterým spolupracovali statik Zdeněk Patrman a architekt Otakar Binar. 30. července 1966 byl položen základní kámen. Pro zahájení výstavby a ubytování dělníků byla v sedle vybudována chata Ještědka, která slouží i v současnosti jako restaurace a ubytovna. Stavba byla otevřena 21. září 1973. Karel Hubáček získal řadu ocenění a poct. Mezi nejvýznamnější bylo udělení ceny Augesta Perreta Mezinárodní unií architektů.

Na oslavy 21. září byla i přes nepříznivé počasí zajištěna doprava historickými autobusy do sedla u chaty Ještědka, celý den byla v provozu kabinová lanovka a sedačková lanovka Skalka, s možností přepravy kol. Taky dolní parkoviště aut bylo zaplněno. Návštěvnost byla překvapivě značná.

Návštěvníků byly zpřístupněny jindy nepřístupné prostory areálu. Dlouhá fronta se vinula na vstup a prohlídku vysílače. Byla možnost si prohlídnout tři otevřené apartmány v prostoru pro ubytování hostů. Byl zpřístupněn nově obnovený salonek podle původního návrhu autora ještědských interiérů architekta Otakara Binara a všechny prostory restaurace a přilehlého baru. Přeplněný byl vnitřní okruhový prostor před vstupem do restaurace hotelu, naplněný prodejními stánky a spokojenými návštěvníky.

Zážitkem byl výjezd veteránů na horní parkoviště, jejich prezentace a obdiv prohlížejících návštěvníků.

Po celý den probíhaly kulturní vystoupení a módní přehlídky historických oděvů.

I přes nepříznivé počasí zůstává dobrý pocit z průběhu oslav, vzpomínky a příslib budoucích návštěv tohoto krásného areálu při lepším počasí a nádherných výhledech.

Reklama

Výběr článků

Načítám